Kermis Rooi nadert belangrijk beslismoment

Wel of geen kermis, met of zonder horeca?

SINT-OEDENRODE – Zaterdag gaat de kermis in Schijndel van start. Hekken om het terrein, twee speciale ingangen en cameratoezicht moeten zorgen voor een veilige vertieromgeving. Ouderen dienen zelf de afstand te bewaken. De kermisexploitanten zijn dolblij dat ze weer aan het werk kunnen. Maar of dat ook op 22 augustus in Rooi gaat gebeuren is de vraag. Vrijdag 17 juli is er een belangrijk overleg tussen horecavertegenwoordigers, exploitanten en de gemeente.

Afstand houden

Johan Paashuis, voorzitter van de Stichting Brabantse Kermis en zelf jarenlang exploitant van de draaimolen, is heel benieuwd hoe de kermis in Schijndel gaat verlopen. “We hopen dat de mensen vooral blijven letten op het houden van afstand. Er lopen gastheren rond die hen erop blijven attenderen. Kinderen mogen overigens wel dicht bij elkaar staan. Op het kermisterrein is geen horeca en daarom kunnen we de veiligheid garanderen. Maar in Rooi kun je nog geen dubbeltje opgooien of het valt op iemand. Rond de kermis op hele markt staat het bomvol mensen. Hoe kun je daar de RIVM-maatregelen toepassen?”

Bang voor puinhoop

“De horeca moet met oplossingen komen, maar het is de vraag of die er zijn”, gaat Johan verder. “Wij kunnen als kermisexploitanten zonder de horeca als die zich niet aan de veiligheidsafspraken kunnen houden. Voor ons is het zo enorm belangrijk dat we kunnen draaien. Rutte heeft gezegd dat elke gemeente zelf mag bepalen of een kermis door kan gaan. De gemeente moet de risico’s inschatten, maar zijn vaak erg huiverig hiervoor.”

Wijnand Koolen is uitbater van de centraal gelegen tapperij & eeterij d’n Dommel. Hij zal ook bij het overleg op vrijdag 17 juli aanwezig zijn. Sinds jaar en dag is het tijdens kermissen vijf dagen lang overvol op zijn terras. “Het lijkt me gewoonweg niet te doen met die veiligheidsmaatregelen”, vertelt Wijnand oprecht. “Iedereen moet zitten aan tafels en laag blijven. Dat zie ik niet gaan gebeuren. Mensen schuiven tafels bij elkaar, gaan bij elkaar staan en vergeten na enkele drankjes al heel snel om afstand te bewaren. En dan moet ik de veiligheid van mijn personeel garanderen die daar doorheen moet lopen? Normaal zijn er elke avond 700 tot 900 man. We moeten politieagent spelen en hebben beveiliging nodig. Hoe moet dat met looproutes? Waar laat ik mijn toiletwagens? Ik schat in dat het een puinhoop wordt.”

Onverantwoord

Wijnand vervolgd: “Het verhaal is dat carnaval de corona-uitbraak heeft versneld, maar tijdens de kermis is het hier nog veel drukker. Binnen mijn vriendengroep zijn er zes familieleden overleden. Zelf ben ik ook zwaar ziek geweest. Dan besef je hoe belangrijk gezondheid is. Het laatste wat ik wil is dat er weer een nieuwe corona-opleving komt en dat we de boel opnieuw moeten sluiten. Dat zou funest zijn. Ik verdien graag mijn boterham, maar vindt het echt onverantwoord om tijdens deze kermis open te zijn. Ik hoop dat mensen dat kunnen begrijpen.”