“Kijk samen naar wat nog wél kan”

SCHIJNDEL – COVID 19 zet al bijna een jaar lang onze levens op zijn kop. Daar heeft iedereen het wel eens moeilijk mee. Maar wat doe je als je door corona overbelast raakt, extra spanningen in huis hebt of juist vereenzaamt? Linda van Gameren en Jessica Benjamins, maatschappelijk werksters van Farent, bieden een luisterend oor en denken praktisch mee.

“Maatschappelijk werk is er voor iedereen,” benadrukken Linda van Gameren en Jessica Benjamins. “Farent geeft gratis ondersteuning. Iedereen kan met zijn vragen en problemen bij ons terecht. Denk aan vragen over relaties, rouw, opvoeding, echtscheiding en geldzaken. Het is normaal om een vraag hierover te stellen. Iedereen loopt wel eens vast of weet even niet hoe hij iets moet oplossen. Daarom is iedereen bij ons welkom. En ook belangrijk: we hebben geen wachtlijsten.”

Dingen op scherp

De maatschappelijk werkers van Farent zien geen enorme stijging in het aantal mensen dat om hulp vraagt. Wel merken ze dat alles eerder ‘op scherp’ komt te staan. Linda van Gameren: “De druk op bijvoorbeeld gezinnen wordt groter en dat kan sneller leiden tot crisissituaties. Dat hebben we vooral tijdens de tweede lockdown meegemaakt. Dat is ook wel logisch, want de lockdown duurt best lang en geeft veel onduidelijkheid. Dat geeft soms meer stress en spanningen bij mensen. Aan de ene kant is er meer druk thuis, bijvoorbeeld door thuisonderwijs. Anderzijds is er minder afleiding omdat clubjes en verenigingen stilliggen. Wij kunnen dan samen met iemand zoeken naar een goede oplossing. We hebben een luisterend oor, denken mee en waar nodig helpen we de juiste ondersteuning te regelen. Dat is altijd maatwerk.”

Praktische tips

Het alledaagse leven is niet normaal en dat zal nog wel even zo blijven. Iedereen herkent wel dat de lontjes soms wat korter zijn of dat je de ‘normale’ gang van zaken mist. Het is goed om regelmatig stil te staan bij wat nog wél kan, vinden Linda van Gameren en Jessica Benjamins. “Soms hebben mensen het gevoel dat ze er alleen voor staan. Dat is gelukkig nooit zo. Blijf verbinding zoeken met je familie en vrienden. (Beeld)bel ze regelmatig. En andersom: kijk als buurtgenoot eens of iemand verlegen zit om een praatje. Binnen het gezin is het goed om tijd in te ruimen voor leuke dingen, zoals een spelletje doen, samen koken of lekker gaan wandelen. Probeer ook goede afspraken te maken, bijvoorbeeld over ‘schermtijd’ van kinderen. En als er spanningen zijn: blijf dan in gesprek met elkaar. Soms is dat lastig of moeilijk. Dan kunnen wij daarin ondersteunen.”

Jongeren lopen vast

Voor jongeren komen er mondjesmaat versoepelingen van de maatregelen. Dat is best belangrijk, vindt Jessica Benjamins. “Voor jongeren is er weinig afleiding. Ze lopen de kans om zich te verliezen in de online wereld. Dat levert soms spanningen binnen een gezin op. Maar het werkt ook andersom: bij spanningen of problemen in een gezin is de online wereld een veilige vluchthaven. Het is goed om jongeren te motiveren om bijvoorbeeld met één goede vriend naar buiten te gaan en samen iets leuks te doen. We signaleren namelijk dat jongeren soms geïsoleerd raken van hun vrienden.” Daarnaast merkt Farent dat vooral kwetsbare jongeren eerder vastlopen. “Voor hen vallen vaste structuren en zekerheden weg, zoals naar school gaan. Soms is de noodopvang op school dan een goede oplossing. Wij kunnen een gezin helpen om de afwegingen op een rij te zetten.”

Rouw en verlies

Meierijstad werd tijdens de eerste golf erg zwaar getroffen door corona. Er zijn helaas ook veel menen overleden aan het virus. Ook dat heeft zijn weerslag op het welzijn van mensen. “Samen met Lumens, MEE, Welzijn de Meierij en Ons Welzijn heeft Farent onderzocht wat er nodig is om te ondersteunen bij rouw en verlies,” leggen Linda van Gameren en Jessica Benjamins uit. “Daar gaan we in Meierijstad ook praktisch mee aan de slag. Want zodra het weer kan, gaan we op diverse plaatsen een koffie-uurtje voor mensen organiseren met informatie rondom het thema rouw en verlies. We gaan inventariseren welke vragen er spelen bij mensen. Gaat het bijvoorbeeld om rouw door overlijden of verlies van baan, sociale contacten? Aan de hand van de behoeften zorgen wij voor een passend vervolg. Dat kan een bestaande of nieuwe activiteit, training, cursus, workshop zijn.”

Ondersteuning van Farent is vrij toegankelijk. Je kunt op werkdagen van 8.30 tot 17:00 uur bellen naar 088-023 75 00. Heb je acuut hulp nodig? Bel dan 24/7 met onze crisisdienst via 088-023 75 00.

Fotograaf: Engin Akyur/www.unsplash.com