'Kookboek van Brabant' vertelt lokale geschiedenis aan de hand van smakelijke recepten (video)

De Bossche bol, peperkoek, worstenbroodjes en koude schotel: Brabantser wordt het niet. Kok en fotograaf Andréa Janssen dook het afgelopen jaar in de lokale eetgeschiedenis en ontdekte waar de gerechten vandaan komen.

Met haar kookboek-debuut wil Janssen nieuwsgierige thuiskoks de Brabantse keuken zelf laten (her)ontdekken. Minder bekende recepten zoals een kirzestreuf (kersenpannenkoek) of keeltjespetossie (stamppot met raapstelen) worden in het Kookboek van Brabant afgewisseld met klassiekers als peperkoek en Bossche bollen.

In haar foto- en kookstudio aan de rand van dijkdorp Macharen kookte, proefde en fotografeerde Janssen een bonte collectie aan Brabantse gerechten. Van stumpelbonensoep (snijbonensoep) tot 'blote billetjes in het gras' (een stamppot van bonen en aardappels).

Met de seizoenen mee
Veel gerechten waren vroeger seizoensgebonden omdat eten nog niet uit blik of uit de vriezer kwam: "Brabanders waren gewend om met de seizoenen mee te eten. Raapstelen bijvoorbeeld. Die kun je al vroeg in het jaar eten en daar zitten veel vitamines in. Daar maakten de Brabanders vroeger gebruik van."
Koffietafel
Tijdens het maken van het kookboek kwam Janssen ook nog tot een bijzondere ontdekking: "Toen ik voor het eerst met mijn uitgever praatte, zei zij dat de koffietafel iets typisch Brabants was. Zo had ik het nooit gezien. Een koffietafel hoort er hier gewoon bij, daar had ik nooit over nagedacht."

Belangrijk om vast te leggen
In het boek worden dit soort Brabantse eetgewoonten uitgelicht en ook staan er dertig nauwkeurige recepten in. Het kookboek moet volgens Janssen dan ook een naslagwerkje worden. "Ik heb het boek gemaakt zodat de Brabantse manieren en recepten niet vergeten worden. We zijn vandaag de dag veel wereldser gaan koken, maar dit kookboek is er om je af en toe terug te laten gaan naar de oorsprong. Het is denk ik heel belangrijk om oude recepten op deze manier vast te leggen."

Komende zaterdag presenteert Janssen om 14:00 uur het Kookboek van Brabant bij Boekhandel Derijks in Oss, inclusief een proeverij.