Kroonluchter Lambertuskerk Veghel klaar voor bezichtiging (video)

VEGHEL – Wie wil kan zaterdag 6 juli tussen 11.00 en 17.00 uur de kroonluchter die in de St. Lambertuskerk hangt, van dichtbij bekijken. Vrijdagmorgen lieten vrijwilligers van de parochie het 850 kilogram wegende gevaarte met de nodige zorgvuldigheid tot 20 centimeter boven het Priesterkoor zakken.

De mogelijkheid tot bezichtiging was niet de hoofdreden dat de 5 meter hoge kroonluchter naar beneden werd gehaald. Van de 64 lampjes bleken er 10 niet meer te branden. Daarom werden ze allemaal vervangen door ledlampjes. “Door de hele kerk brandt nu ledverlichting”, aldus koster André Velthausz. Bovendien gingen enkele dames met stofdoeken aan de slag om de kroonluchter weer te laten blinken. Want het was inmiddels 36 jaar geleden dat hij een grote onderhoudsbeurt had gekregen.

Huwelijk ging toch door
Dat was in 1988 overigens hard nodig. Want op 22 september in dat jaar moet de kolos ’s-nachts met donderend geraas naar beneden zijn gestort. Gelukkig vielen er geen gewonden. Er was wel even paniek bij Jos van der Linden en Edith van Etten. Het aanstaand bruidspaar zou een dag later in deze kerk gaan trouwen. Edith kreeg als eerste het verontrustend telefoontje dat haar huwelijk niet kon doorgaan. Jos en Edith namen polshoogte in de kerk, maar lieten zich door de puinhoop niet afschrikken. Met vrienden en bekenden richtten zij met stoelen achter het priesterkoor een aparte ruimte in en gaven op de geplande dag elkaar toch het Ja-woord. “Dat was natuurlijk wel heel bijzonder want we konden er wel een mooi verhaal bij vertellen”, zeggen Jos en Edith. Het bruidspaar uit 1988 was vrijdagmorgen op uitnodiging van de parochie aanwezig bij het, dit keer voorzichtig, naar beneden komen van de kroonluchter.

3 Maanden werk
Ook Piet van der Doelen zat vrijdagmorgen met zijn echtgenote vooraan in de kerk in afwachting van het laten zakken van de kroonluchter. De voormalig edelsmid is de enige die ongeveer alle onderdelen van deze veelarmige hangende decoratieve lamp in zijn handen heeft gehad. Ook Piet kreeg kort na het neerstorten ervan een telefoontje. “Ik zat op een verjaardagsfeestje toen ik het te horen kreeg. Hij zat helemaal in elkaar”, aldus Van der Doelen en vervolgt: “Ik heb hem hier gedemonteerd en naar mijn huis in de Iepenlaan gebracht. Maar omdat ik daar te weinig plaats had is hij later overgebracht naar de LTS. Ik heb er 3 maanden aan gewerkt. Toen is hij met een kraanwagen opgehaald en naar de kerk teruggegaan. Hij blonk toen als een spiegel”, herinneren Piet en zijn vrouw zich.

Goed verankerd
Als zaterdag na 17.00 uur de kerkdeuren zijn gesloten hijsen de vrijwilligers de zware kroonluchter weer naar boven. “We verankeren hem goed, hij is extra beveiligd. Als we een klein olifantje op de kroonluchter plaatsen, dan nog blijft hij veilig hangen”, besluit André Velthausz.