Labyrint in Rooi beschuldigd van zorgfraude

SINT-OEDENRODE – Zorginstelling Labyrint in Sint-Oedenrode ligt zwaar onder vuur in het KRO-NCRV televisieprogramma Pointer. In dat programma wordt Labyrint verweten fraude te plegen met declaraties. Wethouder Huib den Olden van Den Bosch, die spreekt namens de gemeenten in Noordoost Brabant die een contract hebben met Labyrint, zegt dat hij baalt van de gang van zaken. Het liefst zou hij de zorg weer in publieke handen hebben.

Pointer deed onderzoek naar zogenoemde zorgcowboys. Dat zijn particuliere instellingen die grote winsten maken en dat als dividend uitkeren. Dat onderzoek gebeurt samen met de onderzoeksjournalisten van Follow the Money en Reporter Radio.

1,6 miljoen winst

Het programma waarin de kwestie aan de orde werd gesteld werd maandagavond uitgezonden. Daaruit bleek onder meer dat Labyrint de afgelopen twee jaar 1,6 miljoen euro winst heeft uitgekeerd als dividend.

In het programma Pointer komen meerdere ex-cliënten (al dan niet anoniem) aan het woord die de Rooise zorginstelling ervan beschuldigen dat zij uren declareert die nooit zijn gemaakt. Ook vertelt één van hen dat in de Veghelse opvang van Labyrint heel veel drugs worden gebruikt.

Pieter Paul Slikker van de PvdA in Den Bosch heeft inmiddels vragen gesteld over Labyrint. Hij zegt in het programma onder meer dat de focus van de instelling niet is gericht op het verlenen van goede zorg, maar op het verdienen van zoveel mogelijk geld. “Dat doen ze door uren te schrijven die niet zijn gemaakt”, aldus Slikker.

Verdienmodel van de toko

Hij zegt ook dat hij van medewerkers van Labyrint heeft gehoord dat jongeren beschermd blijven wonen terwijl ze dat niet meer nodig hebben. “Die medewerkers kregen te horen dat dat nou eenmaal het verdienmodel van de toko is”, aldus Slikker.

Huib van Olden zegt dat er nu geld weglekt naar winst, die eigenlijk bestemd is voor de zorg.

Strakke financiële bedrijfsvoering

In een reactie zegt Labyrint : “De hoge winsten zijn onder meer te danken een strakke financiële bedrijfsvoering, lage overheadkosten, geen externe financiering en een zeer sober onkostenbeleid ten aanzien van luxe en reclame”.

Volgens de zorginstelling gaan de “resultaten deels naar eigen vermogen en worden die deels uitgekeerd aan Labyrint Holding BV die die uitkeringen ook heeft gebruikt voor garantiestellingen voor weer nieuwe investeringen in panden, medewerkers en zorg”.

Labyrint werpt de suggestie dat er met uren wordt gefraudeerd verre van zich.

Van Olden zegt dat klachten binnen komen over Labyrint, maar dat hij contractueel aan de Rooise zorginstelling vast zit. Hij wil met andere gemeenten, waaronder Meierijstad, gaan bekijken wat er te doen staat als het contract met Labyrint afloopt.

Lbyrint Zorg (foto Google)