Lezing Heemkundekring over Eerdenaar en schrijver Bernard van Dam

EERDE/VEGHEL – De naam Bernard van Dam doet waarschijnlijk bij weinig mensen nog een belletje rinkelen. Toch was hij in de vorige eeuw een bekende naam. De Eerdenaar werd vooral bekend als schrijver en tekenaar. Op 14 april komt zijn werk weer tot leven wanneer zijn kleinzoon, Nard Jansen, over hem vertelt bij Heemkundekring Vehchele.
Bernard van Dam

Van Dam was in het verleden een bekend gezicht in Eerde. Hij fungeerde als mediator en raadgever bij problemen, was directeur van het zangkoor en organist in de kerk. Daarnaast stond hij vooral bekend als schrijver. Zijn bekendste boek, Oud-Brabants Dorpsleven (1972), bevat verhalen en tekeningen over Brabantse ambachten en gebruiken rond 1900.

Dat was niet het enige werk dat Van Dam heeft gepubliceerd. In de eerste helft van de 20e eeuw schreef hij artikelen en maakte hij politiek-kritische cartoons. Veel van zijn onderwerpen zijn vandaag de dag nog steeds actueel. Tijdens de lezing komen ook unieke stukken uit het familiearchief aan bod.

De lezing vindt plaats in de Heilig Hartkerk in Veghel. Aanmelden kan tot en met 10 april via de website van de Heemkundekring.