Licht aan het eind van de tunnel
VEGHEL – “Het is zo vreselijk vermoeiend en irritant als je de woorden niet gevonden krijgt. Dat je niet uit kunt leggen wat je bedoelt.” Soco komt oorspronkelijk uit Mexico en woont nu sinds vijf jaar bij haar Nederlandse man. Zij is een van de deelneemsters die samen met stadsdichter Rick Terwindt op zoek gingen naar de juiste woorden om gevoelens duidelijk te maken.
Komende week besteedt de gemeente aandacht aan laag- en andersgeletterdheid.
José had op de lagere school veel moeite met letters en cijfers. Ze draaide deze om en kreeg van de lesgevende nonnen het idee dat ze niet goed genoeg was. Ze bleef zitten en kreeg weer precies dezelfde lesstof aangeboden. Een nare ervaring in je jonge leven die ook niet goed is voor iemands zelfvertrouwen. “Ik hakkelde met taal, maar nu wil ik laten zien dat ik het wel kan. Het is niks om je voor te schamen. Nooit is het te laat om te leren”, zegt ze strijdvaardig.
Fay vindt het vreselijk dat ze in de bibliotheek staat en geen boek kan lezen. Ze is zelf schrijfster en komt uit Nieuw-Zeeland. Naar het nieuws luisteren lukt niet, het nieuws lezen eveneens niet. Ze heeft het idee dat anderen haar een beetje dom vinden.
Workshop gedichten maken
Stadsdichter Rick Terwindt vroeg op dinsdag 31 augustus de aanwezigen in de Afzakkerij in Veghel om hun gedachten op papier te schrijven. Het hoefde niet te rijmen. “Misschien hebben we eerst een borrel nodig”, opperde iemand. Maar toen men eenmaal voor zichzelf aan de slag ging kwamen de woorden vanzelf. Ieder mocht de eigen tekst voorlezen.
Aan Rick de taak om er een ritmisch een krachtig geheel van te maken dat op een officiële bijeenkomst op 9 september samen de deelnemers zelf wordt voorgelezen. “Licht en donker, letters-cijfers-punten-komma’s, de hoop dat het in de toekomst beter gaat en persoonlijke gevoelens zijn elementen die in de teksten naar voren kwamen. Een deel van het gedicht krijgt een blijvende herinnering op de gevel van een gebouw in Meierijstad.
Veel mensen worstelen met taal
Als je de taal niet goed beheerst heb je een flink probleem om goed te functioneren in onze samenleving. Soms is de taal moeilijk om aan te leren of gaat het allemaal te snel. Gelukkig zijn er instanties die je dan kunnen helpen. Tijdens de week van de laaggeletterdheid wordt hier aandacht aan gegeven. Op donderdag 9 september is er een officiële bijeenkomst met een feestprogramma. Het is een startschot voor bewustwording en extra initiatieven op dit gebied.
Rick Terwindt: “Ik heb ooit zelf iemand gevolgd die voor het eerst naar school ging, omdat hij analfabeet was, zoals dat toen nog heette. Die mensen hebben ontroerende verhalen over hoe zij zich schamen en hoe ze zich handhaven in de maatschappij. Bijvoorbeeld met smoesjes dat ze hun bril niet bij zich hebben en daarom niet kunnen lezen wat er op borden staat.” Rick is overtuigd van het belang van woorden en taal. “Die heb je echt nodig om iets te kunnen bereiken.”