Loketten Schijndel en Rooi blijven dicht ondanks aangenomen motie (video)
MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad vindt dat het besluit om de gemeentelijke loketten in Schijndel en Sint-Oedenrode voorlopig te sluiten gedeeltelijk moet worden teruggedraaid en dat er een roulatie-systeem moet komen om ook in Schijndel en Sint-Oedenrode in ieder geval een dagdeel per week die dienstverlening te blijven leveren.
Maar ondanks het feit dat de raad donderdagavond, met 22 stemmen voor en 14 stemmen tegen, een motie van die strekking aannam, gaat dit echter niet gebeuren.
Wethouder Jan Goijaarts kondigde namelijk aan dat de motie ‘onuitvoerbaar’ is en dat het college van B en W de motie dus ook niet zal uitvoeren.
Zoals bekend heeft het besluit om de gemeentelijke dienstverlening in Schijndel en Sint-Oedenrode tijdelijk, voor maximaal een jaar, te beperken door het sluiten van de gemeentelijke loketten in die kernen, veel en felle reacties opgeroepen. B en W zeggen dat weliswaar heel goed te kunnen begrijpen, maar zetten daar tegenover dat het, door het tekort aan medewerkers, onontkoombaar is en dat anders de totale dienstverlening in gevaar gaat komen. En daarom zijn de gemeentelijke loketten in Schijndel en Rooi sinds maandag 4 december gesloten en dat zal zo blijven tot maximaal 4 december 2024.
Onbetrouwbaarheid
Donderdagavond kreeg de raad twee moties voorgelegd om dat besluit aan te passen. De fractie van Gemeentebelang ging daarbij het verst door te vragen om het besluit ongedaan te maken en aan te geven hoe in de toekomst de dienstverlening in Schijndel en Sint-Oedenrode behouden kan blijven “Er is een afspraak gemaakt toen de drie voormalige gemeenten fuseerden en door die afspraak nu niet na te komen is er sprake van een geur van onbetrouwbaarheid”, aldus fractie-voorzitter Verkuijlen. Maar omdat al snel duidelijk werd dat zijn voorstel nagenoeg door geen enkele fractie gesteund werd trok hij de motie in, zodat de raad uiteindelijk alleen te maken kreeg met een motie van de fracties van Hier en Lokaal.
‘Dichterbij’
In die motie ‘Dienstverlening dichterbij’ werd dus gevraagd om met ingang van 1 januari 2024 tot een roulatie-systeem te komen zodat minimaal 1 dagdeel per week de inwoners in Schijndel en Sint-Oedenrode toch in hun eigen woonplaats terecht kunnen voor zaken als het aanvragen van een paspoort, een rijbewijs of andere zaken waarvoor je bij de gemeente moet zijn. Fractie-woordvoerder Peter Kuijs van Hier hield het college voor dat het besluit om de loketten te sluiten een enorme impact heeft gehad op het gevoel van gemeenschapszin en dat het voor het behoud van draagvlak nodig is om tot een aanpassing te komen.
Hij werd daarin gesteund door een groot deel van de raad, want alleen de fracties van VVD, CDA en PvdA/Groen Links maakten duidelijk begrip te hebben voor de argumentatie van wethouder Goijaarts dat het sluiten van die loketten in Schijndel en Rooi echt onvermijdelijk is om de totale dienstverlening te kunnen blijven waarborgen.
En dus nam de raad toch een motie aan waarvan de wethouder op voorhand had aangekondigd die niet te zullen gaan uitvoeren. Iets wat niet vaak gebeurt, zeker niet in Meierijstad, maar die duidelijk maakt dat dit soort zaken nog steeds uiterst gevoelig liggen in de voormalig zelfstandige gemeenten.