Loslopende honden laten ‘spoor van vernieling’ achter in het Hurkske
ERP – De gemeente Meierijstad heeft in natuurgebied het Hurkske tien hectare nieuw natuurgebied ingericht. Dit blijkt echter ‘zinloos’, doordat de natuur hier verstoord en vernield wordt door loslopende honden. Een bezorgde inwoner van Erp heeft hierover een brief geschreven aan de raad, maar deze wil anoniem blijven door eerdere incidenten met verbaal geweld en zelfs bedreigingen.
De gemeente heeft zich in het verleden ingezet om diezelfde biodiversiteit in het Hurkske te verbeteren. Zo heeft het er eerder ongeveer 10 hectare aan nieuw natuurgebied ingericht. Het doel hiervan was om een aantal zeldzame dieren- en plantensoorten, zoals het kruipend moerasscherm en de knoflookpad, te voorzien van een ideaal leefgebied.
Moeite voor niks
Volgens de anonieme briefschrijver is deze moeite voor niks geweest. Ondanks de bordjes met artikel 461 van het wetboek van strafrecht, wat inhoudt dat mensen niet een gebied mogen betreden zonder toestemming, laten mensen hun honden daar uit. De honden worden losgelaten en laten een spoor van vernieling achter. “Er worden reeën en hun kalfjes doodgebeten, dassenburchten vertrapt en vogelnestjes vernietigd’, vertelt de anonieme briefschrijver.
Het overgrote deel van de dag is het rustig in het natuurgebied, maar dagelijks zijn er drie periodes waarop het bos volstroomt met honden en baasjes: “Je ziet de mensen vaak nadat de basisscholen zijn begonnen, na het middageten en vlak na het avondeten.” Naast particulieren, zijn er volgens de briefschrijver ook hondenuitlaatbedrijven die het Hurkske zien als een geschikt uitlaatgebied: “Er komen weleens van dat soort mensen die dan acht tot tien honden meenemen.”
Het gebied zou ingericht zijn voor zeldzamere diersoorten, maar er lijken weinig positieve resultaten te zijn als gevolg van de loslopende honden. Sterker nog, het natuurgebied lijkt in plaats van vooruit, steeds verder achteruit te gaan. “Neem de kleine plevier bijvoorbeeld. Ik heb al twee keer waargenomen dat er nesten van deze soort verstoord zijn, kapotgetrapt. Ook weet ik dat er roodborsttapuiten en boomleeuweriken in het gebied zijn geweest, die kon je goed horen, maar die heb ik de laatste tijd ook niet meer waargenomen. Ik heb ook nog geen jonge vogels gezien, dus het lijkt erop dat er geen succesvolle nesten gelegd worden in dit gebied. Nu komt dit niet alleen door de honden en hun baasjes, maar zij zijn wel een groot deel van het probleem.”
Daarnaast lijken enkele hondeneigenaren niet te zitten wachten op opmerkingen over hun uitlaatgedrag. “Wanneer je dan zegt dat dit niet de bedoeling is, worden sommigen verbaal agressief of word je zelfs bedreigd. Dat weerhoudt me er niet van om ze toch aan te blijven spreken.”
Problemen oplossen
Volgens de briefschrijver is de losloopproblematiek eenvoudig op te lossen. “Er zijn twee dingen die je tegen de overlast kan doen. Je kan voor speciale losloopgebieden zorgen, waar honden vrij hun gang kunnen gaan zonder dat ze de natuur verstoren. Daarnaast moet er simpelweg beter gehandhaafd worden. Zorg ervoor dat er af en toe boa’s in het gebied rondlopen op de drukke momenten. Waarschuw mensen die de regels overtreden en beboet ze wanneer ze opnieuw de fout in gaan. Mensen zijn in die zin kuddedieren. Wanneer je er een aantal bestraft, zal de rest zich ook snel aan de regels houden.”
Of de gemeente de problemen in het natuurgebied gaat oplossen, weet de briefschrijver nog niet zeker. “Ik hoop van harte dat ze dat wel gaan doen. Ik weet dat er een aantal natuurliefhebbers in de raad zitten en ik ben blij dat de SP mijn brief wilde behandelen in de raad. Wat dat gaat opleveren, dat zullen we over een tijdje gaan zien.”
De naam van de anonieme briefschrijver is bij de redactie bekend.