Meer huizen dankzij 100 kilometer per uur

DEN BOSCH – De provincie denkt dat grote woningbouwprojecten door kunnen gaan nu we in Nederland overdag 100 kilometer per uur rijden. Volgens de provincie komt er daardoor zoveel minder stikstof vrij dat er weer huizen gebouwd kunnen worden. Er lijkt ook weer ruimte vrij te komen om verkeersknelpunten op te lossen.



Vanaf dinsdag neemt Brabant de vergunningaanvragen voor woningbouwprojecten in behandeling. In zo’n vijftien Brabantse gemeenten hadden woningbouwprojecten hinder van de stikstofproblematiek. Dat zijn plannen met in totaal enkele honderden woningen, die relatief dicht bij Natura 2000-gebieden liggen.


Er zijn wel afspraken gemaakt over de volgorde waarin vergunningen verleend worden. Eerst komen de aanvragen voor de woondeals aan de beurt, daarna de grote woningbouwprojecten en na zes weken worden alle aanvragen op volgorde van binnenkomst behandeld.


Verkeersknelpunten
Er wordt ook geprobeerd zo snel mogelijk de wegaanleg weer op gang te brengen. In Brabant zou het dan gaan om projecten bij de wegen A58 Tilburg-Eindhoven, A27 Houten-Hooipolder en A58 Annabosch–Galder. De verdeling van vrijgekomen stikstofruimte gaat eerst naar woningbouw, daarna maar wegen.


De verlaging van de maximumsnelheid is de eerste landelijke maatregel die het kabinet invoerde om de stikstofneerslag in Nederland terug te dringen. Deze maatregel ging in op 16 maart om 06.00 uur in heel Nederland en levert vanaf dat moment stikstofdepositieruimte op. Hoeveel dat is, verschilt per provincie. Volgens Brabant moeten er nog meer maatregelen genomen worden om de stikstofuitstoot terug te brengen.