Meerderheid raad blij met zwembadplan

Nog onzekerheid voor watersporters Sint-Oedenrode

MEIERIJSTAD - Een meerderheid van de gemeenteraad van Meierijstad is blij met de manier waarop burgemeester en wethouders de nieuwe zwembaden in Sint-Oedenrode en Veghel willen laten bouwen. De grootste twijfels waren er over de geplande sauna’s en de whirpool in het zwembad in Veghel. Een aantal raadsleden vroeg zich af of dat wel een taak van de gemeente is.

Volgens wethouder Coby van der Pas zijn die voorzieningen er nu al en hechten bezoekers er aan. “We willen niet een stap terug doen”, aldus de wethouder.

Dat bleek maandagavond tijdens een beeldvormdende avond waarop de gemeenteraad zich liet informeren over de plannen.

Het college heeft een denkrichting gemaakt. Wat Sint-Oedenrode betreft wilde de gemeente graag zes in plaats van vier wedstrijdbanen van twee meter diep en een beweegbare bodem. Dat kan als in de zogenoemde doelgroepenbaden (voor ouderen en mensen met een beperking) in Sint-Oedenrode en Veghel kleiner worden.

Saunacabines
Gebruikers van het zwembad in Veghel hebben de gemeente gevraagd in het nieuwe zwembad weer saunacabines en een whirlpool te maken. Dat is in het kostenplaatje opgenomen want dat trekt meer bezoekers en dus is het rendabel.

Waren er vanuit Sint-Oedenrode nog insprekers, vanuit Veghel waren die er niet. Daar komt het nieuwe zwembad vlak bij het stadhuis. Daar in de buurt staan appartementencomplexen waarvan de bewoners via hun verenigingen voor eigenaren al eerder hebben gezegd dat ze het plan niet goed vinden.

Bruisend gebied
Ze vinden dat er een plan met komen voor een veel groter gebied en ook Vlas en Graan erbij moet worden betrokken. Ze willen een bruisend gebied en daar past volgens die bewoners niet de blokkendoos van de Aldi in die ook gepland is.

De bewoners vinden dat de gemeente niet naar hen heeft geluisterd en daarom vonden ze inspreken overbodig. In een brief schrijven ze dat de inspraak een wassen neus is. Volgens beleidsambtenaar Mari Rovers is de gemeente aan het bekijken “hoe er in een open gesprek met de omwonenden tot een overeenstemming kan worden gekomen”.

Hij hield de gemeenteraad wel voor dat als de er geen overeenstemming komt er ee bezwarenprocedure op gang kan komen waardoor de bouw van het zwembad in Veghel veel later kan beginnen dan gepland.

Duurzaamheid
De raadsleden lieten zich vooral informeren over de technische en organisatorische zaken. Marischka Klotz van Hier wilde bijvoorbeeld weten of er duurzaam wordt gebouwd. Dat staat hoog in het vaandel van de gemeente Meierijstad. Beleidsmedewerker Mari Rovers zei dat “we een heel eind komen”, maar hij durfde niet te zeggen of dat helemaal gaat lukken. Volgens Rovers heeft de aannemer wel zwaar ingezet op duurzaamheid en daarom heeft hij de opdracht gekregen.

Als het zwembad in Sint-Oedenrode wordt gesloopt moeten de gebruikers tijdelijk naar een andere plek. Dat blijkt nog niet mee te vallen. “We proberen mee te denken en sommige verenigingen helpen elkaar. Maar het kan zo zijn dat we niet voor iedereen een oplossing hebben,” aldus Rovers.