Meierijstad brengt impact energiecrisis in kaart
MEIERIJSTAD - Het college van Burgemeester en Wethouders verwacht uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 met een compensatieregeling te komen om verenigingen en instellingen te ondersteunen die vanwege de stijgende energiekosten in financiële nood verkeren.
De gemeente Meierijstad ziet de behoefte aan steunmaatregelen door de explosief stijgende energietarieven over de hele linie toenemen. Voor inwoners, bedrijven maar in het bijzonder voor sport-, kunst-, en cultuurverenigingen en maatschappelijke instellingen. In tegenstelling tot inwoners en bedrijven zijn er echter nog nauwelijks rijkssteunmaatregelen voor de verenigingen en instellingen.
Compensatieregeling
Op dit moment informeert de gemeente zelf onder alle instellingen en verenigingen naar met name de energiecontracten en energiekosten in 2021. Op basis daarvan kan de gemeente bepalen wat de energiekosten in 2022 en volgende jaren naar verwachting gaan worden. De gemeente verwerkt nu de gegevens van deze inventarisatie en verwacht daar nog dit jaar een totaalbeeld van te hebben. Dan kan een voorstel voor een compensatieregeling 2022 worden gemaakt; de verwachting is dat het college daarover in het eerste kwartaal een besluit neemt. Het college vindt het belangrijk dat instellingen en verenigingen in 2023 op één centrale plek terecht kunnen met hun ondersteuningsvraag.
Verduurzaming en besparing
Ondertussen blijft energiebesparing op alle fronten van heel groot belang. Want wat niet gebruikt wordt, hoeft niet opgewekt en vooral niet betaald te worden. Het college heeft instellingen en verenigingen een handreiking gestuurd met praktische energiebespaartips voor gebruikers/huurders van accommodaties. Die bevat de voor de hand liggende tips zoals deuren dicht, en geen verwarming, licht of ventilatie aan als er geen gebruikers zijn. Maar ook het advies om serieus te bespreken of er minder/korter gedoucht kan worden; of bezetting meer geconcentreerd kan worden in een beperkt aantal ruimtes; of apparatuur anders ingeregeld kan worden. Wethouder Menno Roozendaal: “Omdat energiebesparing ook op de lange termijn een blijvende opgave is voor ons allemaal, willen we prikkels voor energiebesparing inbouwen in de compensatieregeling die we begin 2023 presenteren.”
Permanent vinger aan de pols
De gemeente monitort voortdurend wat er speelt rond de energieprijzen en inflatie en welke (landelijke) regelingen er voor verschillende doelgroepen zijn. En vooral wat de financiële en maatschappelijke gevolgen op korte en langere termijn daarvan zijn voor inwoners, bedrijven en verenigingen en instellingen. Dat doet ze samen met de (maatschappelijke) partners in de gemeente, de accountmanagers bedrijven en de eigen consulenten werk & inkomen. Die inzichten vormen de basis voor eventuele acties/maatregelen vanuit de gemeente.