Meierijstad gaat glyfosaat niet verbieden op eigen pachtgronden
MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad voelt er niets voor om het gebruik van glyfosaat (beter bekend als RoundUp) te gaan terugdringen op de eigen pachtgronden.
Dat zou kunnen door bij nieuwe pachtcontracten een verbod op het gebruik van glyfosaat op te nemen, maar een voorstel daartoe van D66, SP en PvdA/Groen Links kreeg donderdagavond alleen de steun van de fractie Hier.
En ook een motie van Hier om te gaan onderzoeken wat het zou kosten om nieuwe pachters te compenseren als ze geen glyfosaat mogen gaan gebruiken haalde het bij lange na niet. Glyfosaat is een onkruidbestrijdingsmiddel dat nog steeds vrij verkrijgbaar is en zolang er geen wettelijk verbod komt voor het gebruik hiervan, ziet een ruime meerderheid van de raad dus niets in een verbod van het middel dat vooral herkenbaar is door de ‘rode akkers’ die je ziet als dit middel door boeren gebruikt is.
Het alternatief zou volgens het CDA zijn dat boeren hun land vaker met zware machines moeten omploegen wat uiteindelijk meer schadelijke effecten zou hebben voor het milieu dan het gebruik van glyfosaat.
De discussie over glyfosaat kwam aan de orde bij de behandeling van de nota Biodiversiteitsbeleid die vervolgens unaniem door de raad werd vastgesteld.
Islamitisch begraven
Unaniem was de raad eigenlijk ook wel over de idee dat Meierijstad de mogelijkheid zou moeten krijgen voor een islamitische begraafplaats omdat dit een sterke wens is die leeft bij de moslim-gemeenschap.
Abdulkader Evlek van de fractie Lokaal diende daarom donderdagavond een motie in om te gaan onderzoeken of het mogelijk zou zijn om eventueel een deel van de gemeentelijke begraafplaats daarvoor in te richten.
Maar aan dat voorstel zitten nogal wat haken en ogen, niet in de laatste plaats omdat voor moslims ‘eeuwige rust’ heel belangrijk is en graven dus niet geruimd mogen worden. En ook heeft een dergelijke begraafplaats dus financiële consequenties omdat op gemeentelijke begraafplaatsen grafrechten betaald moeten worden, meestal voor een periode van 20 jaar.
VVD-woordvoerder Klaasen pleitte daarom voor de optie om te kijken of de moslim-gemeenschap zelf een eigen begraafplaats zou kunnen realiseren.
Lokaal besloot vervolgens om de motie aan te houden zodat de gemeenteraad eerst in de commissie-vergadering een antwoord kan krijgen op alle inhoudelijke vragen.
Ik zie je 113
Unaniem was de raad ook over het voorstel van Mirjam van Esch van Hart om op alle gemeentelijke bankjes in Meierijstad een tegeltje aan te brengen waarop mensen die depressieve/zelfmoord gedachten hebben, wordt gewezen op hulp professionele hulp die ze kunnen krijgen via het telefoonnummer 113,
Landelijk is er een actie gestart om deze tegeltjes met de tekst ‘Ik zie je’ aan te brengen op zoveel mogelijk bankjes. En die komen er dus ook in Meierijstad omdat de raad eendrachtig van mening was dat het aanbrengen van de gratis tegeltjes ook niet veel geld hoeft te kosten. “Desnoods gaan we er zelf een zaterdag aan besteden”, aldus Mirjam van Esch die in dat geval kan rekenen op helpende handen van meer raadsleden.