Meierijstad pakt energiearmoede extra aan dit najaar
Dit najaar slaan Meierijstad en negen andere gemeenten in Noordoost Brabant de handen ineen om energiearmoede aan te pakken. Vanuit een gezamenlijke Klusbus worden direct energiebesparende maatregelen aangebracht bij huishoudens die kampen met energiearmoede. Met de Klusbus willen de gemeenten gezamenlijk meer dan 9000 huishoudens helpen.
Klusbussen voor de regio
De gemeenten Bernheze, Boxtel, Heusden, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught gaan samen aan de slag om energiearmoede aan te pakken. Dit najaar zullen diverse Klusbussen door al deze gemeenten gaan rijden met hierop ‘energiefixers’. Deze Klusbussen rijden voor bij bewoners die te maken hebben met energiearmoede. De ‘energiefixers’ brengen direct kleine energiebesparende maatregelen aan in de huizen, zoals radiatorfolie en tochtstrips. Hiermee gaan de huishoudens onmiddellijk energie besparen. In Meierijstad is deze Klusbus er voor woning-eigenaren met een laag inkomen én een woning met een laag energielabel. Bewoners die recht hebben op een bezoekje van de Klusbus krijgen hierover in het najaar bericht.
Klussers voor huurders
De gemeente Meierijstad is in het voorjaar al gestart met een lokale aanpak om inwoners met een laag inkomen te ondersteunen bij het besparen van energie. Dat doet ze samen met de woningcorporaties, welzijnsinstellingen en de Energiecorporatie Meierijstad. Sinds de start van dit project zijn er al meer dan 50 huishoudens ondersteund met de inzet van een Energiecoach; Klussers van Area en Woonmeij treffen energiebesparende maatregelen in die huurwoningen waardoor het energieverbruik direct omlaag gaat. Wethouder Menno Roozendaal: “Deze lokale werkwijze voor huurders werkt prima; daarom gaan we hiermee door. En dit najaar gaan we onze aanpak dus uitbreiden met de Klusbus voor woningeigenaren. Op die manier hopen we extra veel mensen te bereiken en letterlijk de helpende hand te geven.”
Regionale samenwerking
De samenwerking kwam tot stand vanuit de Regionale Energiestrategie Noordoost Brabant. Alle gemeenten hebben een eigen financiële bijdrage van het Rijk gekregen om de energiearmoede in hun gemeente aan te pakken. Daarmee werd in de regio Noordoost Brabant besloten om dit probleem gezamenlijk op te pakken.