Meierijstad presenteert pilot 'Perspectief agrarische ondernemers'
MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad heeft maandag de uitkomsten gepresenteerd van een pilot die vorig jaar is opgezet met 5 agrarische ondernemers die een nieuwe toekomst voor zich zien.
En de uitkomsten van die pilot zijn volgens de gemeente voor herhaling vatbaar.
“Het buitengebied van Meierijstad is in beweging. Sommige agrariërs willen stoppen en anderen gaan op zoek naar een nieuwe invulling van het bedrijf. De gemeente Meierijstad bood daarom in 2023 het programma ‘Perspectief voor agrarische ondernemers’ aan als ondersteuning om te komen tot nieuwe bedrijfsplannen.
Vitaliteit
Door ondernemersstimulering wordt bijgedragen aan de vitaliteit van het buitengebied. Een groep van vijf ondernemers, die allemaal wilden vernieuwen in het buitengebied, ging van start. Zij werden begeleid door bureau Freshmove om hun ideeën om te zetten in realiteit en om een bruikbaar businessplan met verdienmodel op te stellen. Dat deden zij tijdens zes themabijeenkomsten, die ze gezamenlijk volgden.
Hierin komen thema’s aan bod als strategie & doelbepaling, waarde propositie, doelgroep bepaling, team & organisatie, sales & marketing en financiën. Tussen de groepsbijeenkomsten door werden individuele gesprekken gehouden met de
business coaches.
Presentatie
Als onderdeel van het traject presenteerden zij afgelopen 6 maart hun uitgewerkte bedrijfsplannen aan een panel. Het panel bestond uit experts op startend ondernemen, financiën, agrotoerisme en duurzaam ondernemen in Meierijstad. In de reflectieronde werd ook wethouder Jan Goijaarts betrokken en de uiteindelijke feedback was waardevol om de bedrijfsplannen verder aan te scherpen. De presentaties lieten zien dat de deelnemers duidelijke stappen hebben gezet. De initiatiefnemers gaan nu zelf aan de slag met de realisatie van hun plannen. Twee plannen liggen de komende maanden bovendien voor aan de gemeenteraad voor beslissingen op ruimtelijke zaken.
Voor de gemeente is deze pilot voor herhaling vatbaar omdat het bijdraagt aan een vitaal buitengebied. Op deze voet wordt een jaarlijks terugkerend begeleidingstraject voortgezet.", zo meldt de gemeente in een uitgebreid persbericht.
Een inkijkje in de gepresenteerde plannen:
Kelly van Grinsven presenteerde De Maria Hoeve als de plek voor het hele gezin waar natuur en voedselproductie samen komen. Een rustieke omgeving waar je van Oudhollandse appel- en perenrassen appelsap, cider en méér te maken kunt maken.
Kevin van Lieshout wil - op z’n 24e - zijn bedrijf Houtvinding in Erp verder vormgeven in de lijn van circulair bouwen met duurzame bouwmaterialen. Het is een stevige investering voor een passende locatie in het buitengebied, voor een team jonge, leergierige ambachtslieden in houtskeletbouw.
Carolien van Uijen-Asseldonk staat voor de 7e generatie van het familiebedrijf in Mariaheide. Zij wil overgaan naar een proef- en golf-barn, met ambachtelijk softijs, eigen ijscotappunt en heerlijke nieuwe voedselconcepten. Een uitje waar jong en oud samenkomen.
Tim van Oostrum bouwt in Erp verder aan zijn bedrijf . Interactieve workshops met exotische dieren worden op maat verzorgd, ook in Erp. Leuk, leerzaam en uniek in Brabant en daarbuiten voor meer begrip en waardering over de natuur bij kinderen en volwassenen.
Cindy Gloudemans gaat het melkveebedrijf van haar schoonouders samen met haar man omtoveren naar een ‘Buitengoed’ waar gasten - ook zakelijke klanten - echt tot rust kunnen komen met complete ontzorging. In B&B en luxe huisjes in Eerde, op de stuifwal als historisch landschappelijk element.