Met een steuntje in de rug helpen eenzame jongeren elkaar vooruit
Jongerenwerk voorziet in een toenemende behoefte
MEIERIJSTAD – Jongerenwerker Jack Elbers merkt wel dat eenzaamheid onder jongeren een aandachtspunt vormt. “Hierover wordt bij ons zeker wel gesproken. We krijgen ook signalen binnen van maatschappelijk werkers. Soms kunnen we iemand koppelen aan een ‘buddy’ die al in het jongerencentrum komt.”
Door corona gaan veel activiteiten niet door. Jack Elbers merkt dat het aanzienlijk drukker is geworden in het jongerencentrum. Ten opzichte van 2019 bereiken ze 25% meer jongeren met hun activiteiten. Dat aantal is van 300 naar 440 gegaan. Dat komt onder andere door hun aanwezigheid tijdens pauzes op het Elde College op de maandagen en woensdagen. De jongerenwerkers kunnen dan gemakkelijker worden aangesproken.
Jongeren werken aan zelfgekozen uitdagingen
In het PieterBreugelHuis in Veghel en in jongerencentrum Bizzi in Schijndel komen er sinds vier jaar groepen bijeen van jongeren die wat hulp nodig hebben om leuke contacten te leggen. Zij zijn veelal graag op zichzelf, maar komen daardoor soms in een ongewenst isolement terecht. Er zijn groepen van 12 tot 18 en van 18 tot 25 jaar met de programmanaam Join Us. Met hulp van enkele begeleiders voeren ze tweewekelijks op donderdag- of vrijdagavonden leuke, zelfgekozen activiteiten uit.
Daarbij werken ze aan uitdagingen om zichzelf te overwinnen en nieuwe vaardigheden te leren. Zoals een kerstmenu bedenken en samen koken. Of een spelletjesavond organiseren en de groep toespreken. Het zelf aan de slag gaan met dingen die jongeren lastig vinden maakt hun zelfvertrouwen sterker en hun leven fijner.
Veiligheid en zelfredzaamheid
Leon van den Berg is een van de vaste begeleiders. “Na aanmelding volgt een intakegesprek”, zegt hij. “We zorgen voor een veilige omgeving zodat de jongeren iets over zichzelf durven te vertellen. Dat is echt de basis om vanuit te starten. En natuurlijk dat ze dingen doen die ze leuk vinden. We vragen ze waar ze aan willen werken en daar steken we op in.”
Leon ziet tijdens de bijeenkomsten mooie dingen gebeuren. Zoals een jongen die in het begin heel teruggetrokken was en bijna nooit iets zei. Hij zag hem steeds meer loskomen. Tijdens een speeddate-avond was hij wel verplicht om te praten en toen bleek hij ineens helemaal los te komen. Hij moest zelfs schateren van het lachen. “Daar hopen we natuurlijk op en dat maakt ons werk ook zo bevredigend.”
Naast de groepsavonden in vaste samenstelling zijn er ook regionale activiteiten. Zo is er een project met de naam Love me Art en Love me Design. De deelnemers krijgen zeven workshops op het gebied van schilderen en ontwerpen. Het centrale thema ervan is de liefde. De start hiervan is 7 februari. Het eindresultaat wordt op 4 april geëxposeerd. Familieleden en vrienden worden hiervoor uitgenodigd. Van de presentatie van de werkstukken wordt een echt een feestje gemaakt.
Het programma van Join Us
Join Us begon als idee in Veghel en werd opgezet door pedagoog Jolanda van Gerwe. Inmiddels is Join Us actief in vijftig gemeenten. Join Us organiseert hier onder andere ontmoetingsavonden voor jongeren die zich eenzaam voelen. Tijdens de bijeenkomsten worden zij geholpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden. Meer info op https://www.join-us.nu.
Ook zijn er besloten Join Us Online groepen. Join Us helpt jongeren om zich met elkaar te verbinden. Ze hebben samen lol, helpen elkaar en ontdekken dat ze niet alleen zijn. Op de website community.join-us.nu kunnen deelnemers op een online platform gedachten en ideeën uitwisselen en leuke dingen doen met jongeren uit heel Nederland en België. Er zijn inmiddels 208 leden die al ruim 1000 reacties plaatsten op 140 onderwerpen (topics). En de site is nog maar een maand geleden van start gegaan.