Mien viel zestig jaar geleden voor de galante Martien
SINT-OEDENRODE – Zestig jaar geleden waren er geen datingsites. Het jong grut ontmoette elkaar op kermissen en in danstenten. Daar sloegen de eerste vonken over. Zo ging dat ook bij Martien van der Velden (87) en Mien van Geffen (85). Ze zijn zestig jaar getrouwd. Ze wonen in de wijk Eerschot.
Vraag aan het bruidspaar hoe het begon en je krijgt een apart verhaal. “Met een trui,” zegt Martien. Met een trui? “Je moet wel het hele verhaal verhaal vertellen,” zegt Mien.
Trui
Het hele verhaal is dat Mien en haar zus wegfietsten van de kermis in Schijndel. Martien fietste daar toevallig vlak achter. “Ik weet niet meer of het Mien of haar zus was, maar één van de twee verloor een trui. Die heb ik opgeraapt en ik ben achter die twee aangereden om de trui terug te geven. Zo is het begonnen,” zegt Martien.
“Het was liefde op het eerste gezicht,” zegt Mien. “Hij raapte die trui op en ik zei tegen mijn zus: dat is een galante jongen. Er zijn er niet veel die dat doen. En toen is het begonnen.”
Na die hoffelijkheid kwam de afspraak in de danstent in Schijndel. Martien bracht Mien naar huis want dat lag toch op de route. De woensdag erna spraken ze weer af. En daarna weer.
Groentetuintje
Na drie en een half jaar verkering trouwden Mien en Martien. Ze boerden op de boerderij van zijn ouders. Die boerderij werd gehuurd en de huur werd alsmaar hoger en hoger. Na elf jaar besloten ze het boerenbedrijf op te geven. Martien ging bij de Heidemij werken. Hij heeft altijd buiten in het groen gewerkt. “Hij kan niet binnen zitten,” zegt Mien. “Nou nog hoor. Hij is elke dag in ons groentetuintje. Hij heeft de aardappelen al gezet.”
Zoals dat ging vroeger, zorgde Mien voor de kinderen, twee meisjes en een jongen. “Daar was opa blij mee,” lacht Mien. “Een stamhouder hè. Dat was vroeger zo.” Inmiddels zijn er tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Voor hen is Martien “opa tractor”. Ze houden Martien en Mien jong.
Contacten in de straat
Familie is belangrijk, maar het echtpaar roemt ook de contacten in de straat. Toen ze vijftig jaar getrouwd waren, was er een groot feest in de straat. Vanwege de corona zit dat er dit jaar niet in. Daar hebben ze het moeilijk mee. Lang hebben ze gehoopt dat er in april iets mogelijk zou zijn, maar na de laatste persconferentie van premier Rutte, hebben Martien en Mien de knoop doorgehakt. Ze hebben het idee aan een feest uit hun hoofd gezet.
De burgemeester heeft wel beloofd dat hij maandag belt en er was een schriftelijke felicitatie van de Koning. “Ach, weet je,” zegt Martien, “het voornaamste is dat je dit in goede gezondheid mee kan maken.” Het had anders kunnen lopen. Martien is vorig jaar gevallen en belandde in het ziekenhuis, maar het is allemaal goed gekomen. “Ik heb een goeie engelbewaarder,” zegt hij.
Verzamelingen
Het echtpaar heeft ook een gezamenlijke hobby. Martien en Mien verzamelen 'alles van Rooi'. Martien: “Vroeger verzamelden we sigarenbandjes en suikerzakjes. Daarna stickers en nu verzamelen we ook nog speelkaarten. Toen ik niet meer werkte, zijn we spullen van Rooi gaan verzamelen.” “Vooral prullekes,” vult Mien aan.
Tien jaar geleden kwam de burgemeester op de gouden huwelijksreceptie. Mien en Martien raakten aan de praat over hun verzameling. “Een jaar later kreeg ik een telefoontje van de secretaresse van d’n burger. Of ik langs kon komen. Toen ik bij de burgemeester in zijn kamer was trok hij een kast open waarin allemaal Rooise spullen stonden. Kijk maar of er iets voor je bij staat, zei hij. Nou, daar vond ik natuurlijk nog wel wat,” aldus Martien. Hij ging met een parasol naar huis.
Klompenmanneke
In Sint-Oedenrode kennen ze Martien vooral als het “klompenmanneke”. Klompen zijn zijn favoriete schoeisel. “Veur staon m’n goei en achter m’n kwaoi,” zegt hij.
Laatst waren ze in een winkel toen het meisje bij de kassa zei dat ze nooit iemand op klompen in de zaak had gehad. Moet ik ze uittrekken, had Martien gevraagd. Dat hoefde niet, het meisje vond het een bezienswaardigheid.
Ze hebben een goei leven gehad en ze hopen dat de coronamaatregelen snel opgeheven worden. “We hebben een hele actieve wijkvereniging die veel organiseert. We missen nu het kaarten en het kienen. We kunnen niet meer gezellig bij mekaar zitten en een borreltje pakken. We hebben ons erbij neergelegd. Het geldt natuurlijk voor iedereen,” zegt Mien.
Het belangrijkste voor Martien van der Velden en Mien van Geffen is dat ze ondanks alles gezond zijn gebleven en dat ze in alle gezondheid op een bescheiden manier hun zestigjarig huwelijk kunnen vieren.