Nationaal Varkensmuseum verhuist naar Sint-Oedenrode
SINT-OEDENRODE – Vorig jaar zocht boer Bert van der Aalst uit Eersel een opvolger voor zijn Nationaal Varkensmuseum. Hij ging met pensioen en wilde zijn collectie met meer dan tienduizend items onderbrengen bij een waardige opvolger. Die is nu gevonden…in Rooij.
Varkenshouders Doreen en Marcel van den Berkmortel uit Sint-Oedenrode heropenen het museum op zaterdag 24 juni op hun eigen boerderij aan de Houtsestraat. “We zijn al ruim dertig jaar varkenshouder en hebben een gesloten varkensketen met 1100 zeugen, eigen opfok moederdieren en de bijbehorende biggen en vleesvarkens. Wij houden onze Berkhout Varkens in het Beter Leven 1 ster concept” vertelt boerin Doreen. “Maar we bieden meer en ontvangen ook publiek op ons bedrijf”. Onder de naam Bij Kato krijgen bezoekers een totale boerderij beleving. Het bedrijfsproces van big tot vleesvarken wordt doorzichtig en beeldend verteld in zichtstallen.
100 jaar varkenshouderij
“Het bedrijf is vernoemd naar mijn oma Kato, die 103 jaar oud is geworden. Ze is haar hele leven boerin geweest.” Volgens Doreen past het Nationaal Varkensmuseum prima in het belevingsverhaal van haar oma. “De geschiedenis van een eeuw varkenshouderij in Nederland wordt verteld. Van het dekken van de varkens tot de geboorte van de big. Maar er zijn bijvoorbeeld ook archiefbeelden te zien uit oude boerderijen.”
Historisch besef
Er waren meerdere gegadigden om het Nationaal Varkensmuseum over te nemen. Doreen: “Wij hebben Bert van der Aalst en zijn vrouw Els zelf benaderd. Na wat bezoekjes en gesprekken over en weer, is er snel vertrouwen opgebouwd en was er een definitieve klik.” Voor beide partijen was het belangrijk om een eerlijk verhaal te vertellen en het historisch besef rondom de varkenshouderij veilig te stellen.
Boeren onder druk
“Educatie en voorlichting over de varkenshouderij is momenteel heel belangrijk in een tijd waarin boeren onder druk staan.” Doreen is nog altijd verrast over de vragen die ze soms krijgt. “Bezoekers zijn niet zozeer anti-boer, maar het is vooral de onwetendheidover wat wij doen en laten voor de voedselproductie in dit land.”
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de herinrichting van de zichtruimtes waar dadelijk ook de geschiedenis van de Nederlandse varkenshouderij te zien is. “Straks kun groepen een rondleidingmet een gids krijgen. Maar bezoekers kunnen ook kiezen voor een audiotour met QR-codes.”
Nieuwe Oogst maakte vorig jaar een reportage met Bert van der Aalst uit Eersel die een opvolger zocht om het Nationaal Varkensmuseum over te nemen. Die zoektocht is nu dus tot een einde gekomen.