Nationale tuinvogeltelling: 'Zo weet je hoe het er met de biodiversiteit voor staat'

MEIERIJSTAD- In het weekend van 24, 25 en 26 januari is het weer tijd voor de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling. De bedoeling is om een half uur lang alle vogels die in de tuin voorkomen waar te nemen. Waar moet je op letten bij het tellen van de vogels? En hoe onderscheid je verschillende vogels van elkaar? Sanne Schoenmakers en Roos van den Berg spraken met een echte vogelkenner: Harry Timmermans uit Schijndel.

Sinds 2007 fotografeert Harry vogels. Dat is zijn grote hobby. Naast het fotograferen van vogels doet hij ook al jaren mee aan de nationale tuinvogeltelling. ‘Het tellen van de vogels is zeer belangrijk’, zegt Harry. ‘Door deze vogeltelling kan men zien hoe het met de biodiversiteit staat’. Zijn er minder of meer vogels dan een paar jaar terug? En waar komt dat dan door?

Minder insecten
Harry legt uit dat het aantal vogels in Nederland de afgelopen jaren is afgenomen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er veel minder insecten zijn dan een paar jaar geleden. ‘Vroeger zat na een ritje met de auto in de zomer heel de auto onder de vliegjes. Nu vind je er misschien drie op de voorruit’, zegt Harry. Door het afnemen van de insecten is er veel minder voedsel voor de vogels. Ook zit er veel minder kalk in het voedsel van vogels waardoor ze minder sterk gebouwd zijn.

Opwarming
De opwarming van de aarde zorgt ook voor grote veranderingen. ‘Je ziet steeds meer vogels naar Nederland trekken die hier normaal gesproken nooit zullen komen. Het wordt een stuk warmer in Nederland dus dat trekt natuurlijk andere vogels aan’, verteld Harry.

‘In Nederland is de meest voorkomende vogel de koolmees en de merel denk ik. Ook de pimpelmees komt ontzettend veel voor in tuinen. De kool-en pimpelmees kun je onderscheiden door de kleur van het hoofdje’, legt Harry uit. ‘Een koolmeesje heeft een zwart en een pimpelmees een blauw hoofdje’.

Iedereen kan mee doen aan de vogeltelling. ‘Je kan het best rond hun etenstijd de vogels een half uur tellen. Dan komen de vogeltjes in de tuinen eten halen. Zo rond twaalf uur in de middag raad ik aan’.

Heeft u interesse om mee te doen aan de nationale tuinvogeltelling? Kijk dan op tuinvogeltelling.nl

VIDEO Tuinvogeltelling
Koolmeesje