Neemt de hoeveelheid restafval waarvoor betaald moet worden af?
‘Veel gedumpt afval is gratis of tegen weinig kosten in te leveren’
SINT-OEDENRODE – Sinds enkele maanden gebruikt de gemeente een nieuw inzamelsysteem op de milieustraat. Bezoekers valt het op dat verschillende posten constant bemand zijn met medewerkers, die het in te leveren materiaal bekijken. Betrouwbare bronnen vertellen dat de hoeveelheid aangeboden betaald afval drastisch is afgenomen sindsdien. Wij deden hierover navraag bij de gemeente.
Een woordvoeder van de gemeente stelt dat de aanbodontwikkeling van de milieustraat van Sint-Oedenrode is afgenomen ten opzicht van 2020. In dit jaar was er een piek t.g.v. corona. Het aanbod in 2021 ligt in lijn met 2019 en komt neer op 89 kg per persoon. Volgens de gemeente is het dus weer terug bij de situatie van voor de corona.
Met deze ontwikkeling loopt Sint-Oedenrode in de pas met de overige twee milieustraten in Meierijstad. Als gemeente ontvangen men wel signalen dat een aantal bezoekers na aankomst direct weer vertrekken.
Prijzen voor afval
De tariefstelling van Meierijstad is naar eigen zeggen relatief ‘hoog’ voor ongesorteerd restafval en relatief ‘laag’ voor gescheiden afval. Het tarief voor restafval dekt alleen de verbrandingskosten, niet de vaste lasten van bijvoorbeeld personeel. Voor de meeste recyclebare afvalstromen is het tarief niet kostendekkend. Dat prijsverschil en de vaste lasten voor de milieustraat worden gedekt door het vastrechtdeel van de Afvalstoffenheffing. Elk huishouden betaalt daardoor mee aan de kosten van onze milieustraten.
Alles omrekenen naar werkelijke kostprijzen zal de tarieven vele malen duurder maken. Volgens de woordvoeder van de gemeente wordt het dan minimaal een verdubbeling van het tarief.
Vanaf 2025 wordt het restafval veel duurder als gevolg van de landelijke invoering van de CO2-heffing. Ons restafval in de grijze bak en op de milieustraat bevat nu nog 90% herbruikbare grondstoffen. Daarom voert Meierijstad al enige tijd een beleid dat is gericht op het verminderen van restafval door beter scheiden. Dat is goed voor de circulaire economie en goed voor de portemonnee van de inwoners.
Zijn er alternatieven voor restafval?
Formeel hebben inwoners geen alternatief voor de gemeentelijke milieustraat. In de praktijk kiezen sommige inwoners voor gemak en huren een container bij een recyclingbedrijf of rijden naar een recyclingbedrijf vanwege voordelen als langere openingstijden, minder wachttijd of een kortere afstand.
Wat is er anders met het nieuwe systeem?
Dit voorjaar is de gemeente een proef gestart op de milieustraat in Sint-Oedenrode voor meer hergebruik, meer recycling, meer service en meer sociale arbeid tegen vergelijkbare kosten. Daarbij mogen geen afwijkende tarieven in rekening brengen tijdens de duur van de proef, omdat men gebruikers van andere milieustraten in Meierijstad niet mag bevoordelen of benadelen. Die proef in Sint-Oedenrode zal worden geëvalueerd.
Wordt er meer afval gedumpt sinds het nieuwe systeem?
De gemeente ziet geen toename in dump. Op de gebruikelijke hotspots treft men gedumpt materiaal dat ze zo snel mogelijk opruimen. Dit is vaak afval dat gratis of tegen lage kosten ingeleverd had kunnen worden op de milieustraten.