Niet nóg meer ruimte voor bedrijfsleven in Meierijstad
MEIERIJSTAD - Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het (grote) bedrijfsleven in Meierijstad meer ruimte krijgt voor nieuwe bedrijvigheid dan de 45 hectare die het college de komende 9 jaar wil geven.. Tot 2030 willen B & W maximaal 45 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen tot ontwikkeling laten komen, maar het POM (Platform Ondernemend Meikerijstad) vindt dat veel te weinig en zegt dat de gemeente zich baseert op een onderzoek dat tijdens het begin van de corona-tijd heeft plaatsgevonden en inmiddels sterk achterhaald is.
Op 4 november moet de gemeenteraad zich uitspreken over de plannen, maar tijdens de commissievergadering Ruimte Economie en Bedrijfsvoering woensdagavond werd duidelijk dat een flinke meerderheid van de raad er niets voor voelt om in te gaan op het verzoek van het POM om nóg meer nieuwe bedrijventerreinen te gaan ontwikkelen.
Maar ook werd duidelijk dat dit thema de komende maanden één van de onderwerpen zal worden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart en fractie-voorzitter Laurens van Voorst van Hart maakte duidelijk zich daar nu al zeer op te verheugen.
"Ik vind het een leuke avond", aldus de voorman van Hart "omdat het lekker duidelijk wordt hoe aan de ene kant de fracties van Lokaal en VVD pleiten voor meer ambitie (en dus meer ruimte voor extra bedrijventerreinen, red.) en anderzijds de fracties van Hier, PvdA, SP en Hart -zeg maar de toekomstige meerderheid- daar anders tegenaan kijken".
Duurzaam
Wethouder Goijaarts maakte duidelijk dat het college weliswaar er nu voor kiest om voorlopig niet in te gaan op de roep om nog meer ruimte voor bedrijventerreinen te gaan ontwikkelen, maar gaf ook aan dat de provincie binnen afzienbare tijd zal komen met nieuwe prognoses en dat de gemeente Meierijstad daarbij zal aansluiten "en bijstellen als dat nodig is". En de wethouder maakte verder duidelijk dat het college serieus werk wil maken van duurzaam uitgifte protocol.
En dat betekent dat de gemeente bij het uitgeven van nieuwe bedrijfsruimte eisen op het gebied van duurzaamheid wil kunnen stellen aan de kopers/gebruikers van die terreinen. Overigens maakte Goijaarts ook duidelijk dat het gemeentebestuur nog geen heel concrete ideeën heeft hoe dat duurzaam uitgifte protocol er moet gaan uitzien en hij riep alle fracties op om ideeën op dit gebied kenbaar te maken.
Anderzijds maakte de wethouder ook duidelijk dat bij vrijkomende gebouwen op bestaande bedrijventerreinen de gemeente op dat gebied van duurzaamheid weinig tot geen mogelijkheden heeft om daar die duurzaamheids-eisen aan te stellen.
Zonnepanelen
Woensdagavond werd verder duidelijk dat veel partijen graag willen onderzoeken of nieuwe regelgeving vanuit Den Haag het mogelijk maakt om bedrijven te verplichten om zonnepanelen op hun daken te leggen en mevrouw Derks van de PvdA kondigde aan dat hierover een motie in de maak is die ze, samen met de fractie van Hier, wil gaan indienen. En dat idee werd door diverse andere fracties ondersteund.
Blokkendozen
Uiteraard kwam ook de behoefte van de 'blokkendozen' uitgebreid aan de orde (grote panden voor met name distributie activiteiten) die doorgaans wel leiden tot verkoop van (veel) grond, maar weinig arbeidsplaatsen opleveren. De meeste partijen zitten daar niet bepaald op te wachten. De provincie is nu een onderzoek begonnen om te kijken op welke bestaande bedrijventerreinen voorzien kan worden in die XXL-behoefte en de gemeente Meierijstad houdt dat volgens de wethouder nauwlettend in de gaten/