Nieuwe participatienota moet inspraak in besluitvorming laagdrempeliger maken

MEIERIJSTAD – Als het aan de gemeente ligt worden de inwoners van Meierijstad meer betrokken bij de lokale besluitvorming. Hiervoor heeft de gemeente een speciale participatienota opgesteld. Het belangrijkste uitgangspunt hierin is het ontwikkelen van een zogenoemd burgerberaad. De gemeente wil een pilot starten.

Het college omschrijft in de participatienota het burgerberaad als een groep van ongeveer 100 mensen die een afspiegeling vormen van de samenleving. Tijdens een burgerberaad gaan de deelnemers verschillende dagen in dialoog. Ze worden begeleid door onafhankelijke gespreksbegeleiders.

Dit betekent dat inwoners stevige zeggenschap krijgen over een specifiek thema. Volgens de gemeente bieden burgerberaden in combinatie met goede communicatie kansen om te bouwen aan burgerschap in Meijerijstad. Het zou in eerste instantie dus gaan om een proef. De raadscommissie Mens en Maatschappij buigt zich op 12 september over het rapport.

Kosten
Voor het experiment moet de gemeente diep in de buidel tasten. Tijdens een beeldvormende avond werd door Bureau Burgerberaad een bedrag van 300.000 euro genoemd. Dat bedrag is een stuk hoger dan het bedrag wat de gemeente eerst nodig dacht te hebben. Dat was ‘slechts’ 150.000 euro. Dat was gebaseerd op informatie van de gemeente Vijfheerenlanden, waar burgerberaden al langer bestaan.

Belgische Oostkantons als voorbeeld
Bij de fractie van Hart zijn ze enthousiast over het feit dat de gemeente met burgerberaden aan de slag gaat. Ze pleiten voor een aanpak zoals dat in de Belgische Oostkantons wordt gedaan. Dat is het gebied waar de Duitstalige minderheid van België woont. Dit gebied is qua inwonertal net iets kleiner dan de gemeente Meierijstad.

In de Oostkantons worden dialogen georganiseerd over thema's die het burgerberaad zelf aandraagt of die door de lokale politiek worden bedacht. Er worden bij deze bijeenkomsten deskundigen uitgenodigd. De leden van het beraad verdiepen zich in het onderwerp, vervolgens komen ze met aanbevelingen voor het parlement.

Besluit
Of het burgerberaad er komt moet nog beslist worden. Op 12 september buigt eerst de raadscommissie 'Mens en Maatschappij’ zich over de participatienota. Voor de raadsvergadering van 26 september staat het onderwerp ook op de agenda.