Nieuwe trend: historische dorpsplaatjes bij de boodschappen
MEIERIJSTAD – Heemkundeverenigingen en supermarkten in Meierijstad zorgen voor een nieuwe trend: historische plaatjes sparen.
Net als vroeger Verkadeplaatjes sparen of meer recent voetbalplaatjes krijgen mensen nu bij aankoop van hun boodschappen een historisch plaatje van hun dorp. Ze kunnen die plaatjes in een album plakken en zo een boek maken over de geschiedenis van hun eigen woonplaats.
Deze week wordt de samenwerking tussen de heemkundkring in Schijndel en Plus Supermarkt Eijkemans beklonken. Volgende maand sluiten de Jumbo Supermarkt in Sint-Oedenrode en de plaatselijke heemkundevereniging een overeenkomst.
'Schijndel door de jaren heen'
De Heemkundekring Schijndel en supermarkt PLUS Eijkemans hebben een verzamelalbum ontwikkeld met als titel: ‘Schijndel door de jaren heen”. Op de voorzijde van het album is de glazen boerderij naar het ontwerp van Schijndelse architect Winy Maas, afgebeeld.
In het kleurrijke verzamelboek kunnen 150 plaatjes geplakt worden met afbeeldingen van onder andere bekende dorpsgenoten als Theo de King en Bèr Koolen (Swiebertje). Maar ook van evenementen als carnaval, van typische Schijndelse ambachten, van verdwenen scholen zoals de lager landbouwschool (LAS), de lagere technische school (LTS) en de huishoudschool Sancta Maria. Verder zijn er plaatjes van de voormalige melkfabriek in de Toon Bolsiusstraat, van Kaarsen, Klompen en Kousen (de drie K’s), van het Duits Lijntje, van de molens, van steenfabrieken, van verdwenen supermarkten en van verdwenen slagerijen.
In totaal omvat het spaarboek 24 thema’s die in dit historisch album te zien zijn. Het album is vanaf zondag 30 augustus bij de supermarkt. Vanaf die datum tot en met zaterdag 24 oktober 2020 kan men acht weken lang sparen voor een mooi en overzichtelijk album van historisch Schijndel. Bij aankoop van iedere 10 euro aan boodschappen krijgt de klant gratis een setje met vijf foto-stickers.
“Een vol album geeft een mooi beeld van ons dorp Schijndel zoals het vroeger was en ook hoe het nu is. De bijbehorende teksten herinneren aan de geschiedenis van Schijndel en Wijbosch,“ aldus de heemkundekring.