Odaberg in Nijnsel afgesloten

NIJNSEL – Sinds maandag 17 april is de Odaberg tussen Nijnsel en Son en Breugel afgesloten voor mountainbikers en crossmotoren. Dit is gebeurd met toestemming van eigenaar Staatsbosbeheer. Een goede zaak vindt de Stichting Het Roois Landschap. Zij stuurde al eerder een brandbrief naar de gemeente, omdat de hoge steilrand aan de oever van De Dommel afkalft. Dat is een doorn in het oog van Het Roois Landschap die vindt dat de cultuurhistorische waarde van de berg in het geding is.

Al eerder vroeg Het Roois Landschap aan toerwielerclub Dommeldal maatregelen te nemen. Deze club beheert de mountainbikeroute in het gebied. Dat is eind 2021 ook gebeurd. De club heeft pijlen opgehangen die mountainbikers net voor de Odaberg het bos in te sturen. Voorheen liep de route over de Odaberg heen.

Schade door de Dommel
Niet alleen mensen brengen schade toe aan de Odaberg. Ook meanderede Dommel is een reden tot zorg. De rivier heeft vrij spel gekregen en tast daardoor de voet van de berg aan. Het Roois Landschap is in gesprek met Waterschap De Dommel over passende oplossingen. In een schriftelijke reactie laat een woordvoerder van het waterchap weten: “Het heeft aan de gemeente en aan Het Roois Landschap aangegeven geen actieve rol te hebben in het beschermen van de oever bij natuurlijke beken zoals de Dommel, maar wel open te staan voor een constructief gesprek en mee te denken over mogelijkheden.In het beleid dat is vastgesteld in de Keur Waterschap De Dommel 2015 staat dat bij natuurlijke beken met de inrichtingsvariant "meandering" het waterschap het belangrijk vindt om natuurlijke processen, waar erosie een voorbeeld van is, zoveel mogelijk hun gang te laten gaan.Het waterschap hecht waarde aan de bescherming van waardevolle cultuurhistorische objecten. Daarom is in het beleid ook opgenomen dat instandhouding van natuurlijke processen zoals oevererosie niet ten koste hoeft te gaan van onder andere cultuurhistorische waardevolle objecten. In die gevallen staat het waterschap toe dat de oever versterkt wordt met bij voorkeur natuurlijke materialen. Deze toestemming vindt plaats in de vorm van een Watervergunning. Het initiatief voor deze watervergunning ligt bij de eigenaar/belanghebbende; dat is de gemeente Meierijstad. Ook zal in dit geval de eigenaar van de grond, Staatsbosbeheer, de cultuurhistorische waarde moeten erkennen. Zij moeten privaatrechtelijke toestemming verlenen voor eventuele maatregelen tegen verdere oeverafkalving op hun eigendom.Het is aan de gemeente en Staatsbosbeheer om keuzes te maken en actie te ondernemen. Waterschap De Dommel is bereid om mee te denken bij het maken van die keuzes en staat open voor een constructief gesprek.”
Legende van Oda
De berg van Oda is de plek waar Sint Oda in de achtste eeuw gebivakkeerd zou hebben. De naam Sint-Oedenrode is te herleiden naar de legende over deze Schotse koningsdochter. Oda zou als meisje blind geworden zijn. Na een bezoek aan het graf van Sint Lambertus in Luik zou ze genezen zijn. Oda besloot toen haar leven in dienst te stellen van God. Oda zou gewoond hebben op een heuvel aan de Dommel en later op de plek waar nu het centrum van Sint-Oedenrode is.