Omroep Meierij zendt sociaal drama VeeVoederFabriek uit

Vrijdagmiddag 24 april in CultUUR

MEIERIJSTAD – Omroep Meierij zendt vrijdagmiddag 24 april De VeeVoederFabriek van theatergezelschap Het Groote Hoofd uit. Het stuk werd gespeeld op de Noordkade tijdens festival Fabriek Magnifique 2016 en 2018.

De uitzending vrijdagmiddag begint om 15.00 uur in ons programma CultUUR. Dat is een samenwerking tussen Phoenix Cultuur en Omroep Meierij. In CultUUR worden muziek- en theaterregistraties uitgezonden speciaal voor mensen die aan huis gekluisterd zijn.

Arbeidersparadijs
Het sociaal drama De VeeVoederFabriek is een sage over een arbeidersparadijs dat op instorten staat en over de inflatie van de ziel. De fabriek is de metafoor voor een agrarische samenleving met gedweeë onderdanen. Een maatschappij die wordt bestierd door een pastoor en een ondernemer. Terwijl de moderne tijd als een stoomwals voort dendert, klampen mensen zich als drenkelingen vast aan traditionele waarden, zoals geloof, het hiernamaals, eeuwige trouw, het gezin en arbeid.

Sterke binding
De VeeVoederFabriek is ontsproten aan de fantasie en geïnspireerd op herinneringen aan het land en de bevolking van Noordoost-Brabant in een bepaald tijdsgewricht. Mensen uit de wijde omtrek hadden – en hebben nog steeds – een sterke binding met de fabriek. Vanaf 1900 tot enkele jaren terug heeft het grootste deel van de mannelijke plaatselijke bevolking er zijn leven en liefde aan gegeven. Het stuk werd gespeeld op de Noordkade waar het veevoeder gemaakt werd tijdens festival Fabriek Magnifique 2016 en 2018.

Brabantse ziel
Het Groote Hoofd maakt zinderend toneel met een Brabantse ziel midden in het Brabantse land. Anny van Hoof en haar broer Jan van Hoof vormen sinds 1997 het artistieke hart van Het Groote Hoofd. Ervaren theatermakers die weten wat ze wel en niet willen. Een uniek Brabants locatietheatergezelschap wat producties neerzet met kwalitatief hoogstaand én toegankelijk teksttoneel. Het Groote Hoofd heeft zich in 2014 gevestigd op Cultuur Haven Veghel, de Noordkade. Verbondenheid van de mens met zijn omgeving is, naast de taal, een van de belangrijkste artistieke kenmerken van Het Groote Hoofd. Omgeving en /of landschap spelen bij een deel van de stukken daadwerkelijk -met name in de vormgeving- een grote rol.