Omwonenden Bremweg sturen kritische brandbrief naar gemeenteraad

SCHIJNDEL – Omwonenden van de Bremweg in Schijndel hebben een brandbrief gestuurd naar raadsleden over de aanschaf van 144 woningen voor circa driehonderd Oekraïense asielzoekers en statushouders. De brandbrief moet de gemeenteraadsleden aan het denken zetten over de aanschaf van ‘tien meter hoge containerwoningen’ op de beoogde locatie. Het voorstel staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering op 2 november. Een aantal omwonenden is verenigd in de stichting Bescherming Rooise Heide en uit stevige kritiek. “Dit is veel te grootschalig voor deze omgeving.”

Zo staat er in de brandbrief dat het gaat om een ongeschikte locatie op een weiland naast een sportpark, een nieuwe woonwijk in het buitengebied geen draagvlak heeft en de burgerparticipatie van omwonenden ontbrak. Bovendien zou de opvanglocatie een enorme impact hebben op de ongeveer 80 omwonenden en het aangrenzende bedrijventerrein in het buitengebied. Ook zijn er volgens de stichting geen goede voorzieningen voor de Oekraïners, statushouders en later spoedzoekers. “Scholen en het centrum van Schijndel zijn enkele kilometers weg. En er is maar één bushalte op honderden meters afstand”, staat er in de brandbrief. Het college wil de 144 woningen snel aanschaffen, het oorspronkelijke plan was om in juli of augustus vluchtelingen op te vangen. De aanwezigheid van een dassenburcht zorgde voor vertraging. “Er is nog geen omgevingsvergunning verleend.Het is hoogst voorbarig om deze woningen nu al te kopen omdat er nog bezwaren en rechtszaken lopen en volgen om dit plan, dat erg lijkt op dwangpolitiek, te stoppen”, staat er in de brandbrief.

Maatregelen bescherming das
De gemeente vroeg al eerder een ontheffing aan op de Wet natuurbescherming. De Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant wees dat verzoek af, maar gaf tegelijkertijd aan dat als de gemeente voldoende maatregelen trof tegen de verstoring van de das de bouw van de opvanglocatie door kon gaan. De gemeente Meierijstad voerde na overleg met een dassenwerkgroep de maatregelen uit, volgens de ODBN (Omgevingsdienst Brabant Noord) voldoen de maatregelen om de das te beschermen.De maatregelen zijn onder meer een haag en hek tussen het terrein en de burcht en het verdwenen voedselgebied van de dassen wordt gecompenseerd met gronden van de gemeente. De dassen kunnen via aangelegde tunnels de voedselgronden veilig bereiken. Die tunnels worden aangelegd door boring. Omdat dassen nachtdieren zijn, wordt er overdag geboord. Volgens de stichting Bescherming Rooise Heide zijn de maatregelen onvoldoende en zijn er meer beschermde diersoorten aanwezig. In de brandbrief staat verder dat de opvanglocatie tegen een beschermd weidevogelgebied aanligt.

Andere locaties afgewezen
Buurtbewoners en betrokken ondernemers droegen alternatieve locaties aan bij het college. Volgens de stichting heeft het college niets met die locaties gedaan. “Met deze aangereikte locaties ontstaat er een veel betere spreiding van de beoogde opvang wat ook de integratie zal bevorderen. Dit is veel te grootschalig voor deze omgeving.”