Omwonenden Molenheide tegen 'tienduizenden vierkante meters asfalt'
'Zes mensen bellen is geen omgevingsdialoog'
SCHIJNDEL – Ruim vijftig mensen die in het gebied Molenheide in Schijndel wonen, komen in het geweer tegen de plannen die de gemeente met dat gebied heeft. Ze voelen zich niet gehoord. “Er zijn zes mensen gebeld, dat is niet wat wij verstaan onder een omgevingsdialoog.”
Nadat de gemeenteraad in september het besluit over het gebied uitstelde, staat het donderdag 5 november weer op de agenda.
De plannen vallen in twee delen uiteen. Burgemeester en wethouders willen een einde maken aan de permanente bewoning op Resort Molenheide. Dat moet weer een gewoon recreatiebedrijf worden. In de tweede plaats moet er in dat gebied meer plaats komen voor recreatie en natuur. Onderdeel daarvan is uitbreiding van het terrein van Paaspop en het bouwen van een natuurtheater. Daar zit voor de meeste omwonenden de pijn.
Resort Molenheide
De gemeente wil een einde maken aan de permanente bewoning van het recreatiepark omdat daar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Volgens wethouder Jan Goijaarts zijn er zelfs aanwijzingen voor mensenhandel en witwaspraktijken.
Wim van Venrooij, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren zegt dat dat komt omdat de projectontwikkelaar die het park exploiteert het niet zo nauw neemt met de regels. “Het zijn geen al te beste mensen. Of laat ik zeggen: ze hebben niet het beste met ons voor,” aldus Venrooij.
Tijdens de raadsvergadering in september kwam er nog aap uit de mouw, namelijk uit die van Sikko Oegema van de PvdA. Hij zei dat de bewoners van het gebied helemaal niet gehoord waren.
Geen koolmees meer
Oegema zei dat hij appjes van omwonenden heeft gekregen die helemaal niet blij zijn dat Paaspop meer ruimte en mogelijkheden krijgt. “Ze maaien dan alle weilanden zo glad als een biljartbal zonder enig ecologisch besef. Daar vliegt geen koolmees meer overheen,” had Oegema gehoord. Volgens hem was de gemeente vergeten met die omwonenden te praten. Reden voor de gemeenteraad het plan uit te stellen.
Inmiddels heeft de gemeente contact opgenomen met de omwonenden, maar die zijn er nog niet van overtuigd dat hun belangen goed worden behartigd. Marion van Oers schrijft in een brief namens die omwonenden, dat de gemeente heeft gebeld met zes mensen die nauwelijks de kans kregen zich in de materie te verdiepen. Dat is volgens de omwonenden niet wat zij onder een omgevingsdialoog verstaan.
Volgens Van Oers zijn de bewoners van het gebied trots op de natuur in Molenheide en zetten zij zich dagelijks in die natuur te beschermen. Ze vinden dat door het plan van de gemeente die natuur wordt aangetast.
De omwonenden zeggen dat zij ook trots zijn op de vele evenementen die in het gebied worden gehouden, waaronder Paaspop. Die zorgen nu al voor overlast en uitbreiding daarvan is voor de mensen in het gebied een stap te ver. Ze zijn het niet eens met het plan voor een natuurtheater. “De muziek van het bestaande permanente natuurtheater de Kersouwe, op drie kilometer afstand is nu al goed hoorbaar. Verdere uitbreiding van deze evenementen en voorzieningen, al dan niet permanent, is voor ons onacceptabel,” aldus de omwonenden.
Tienduizenden vierkante meters asfalt
Ondanks het feit dat ze de evenementen in hun buurt een warm hart toedragen vinden de bewoners van het gebied Molenheide dat de gemeente te ver gaat.
Volgens hen wordt er voor de evenementen tienduizenden vierkante meters asfalt neergelegd, worden vele hectaren agrarische grond gemillimeterd en komen er overal in- en uitritten met industriële betonblokken. “Dat is voor is voor ons de druppel die de emmer doet overlopen,” aldus de omwonenden.