Online platforms uit Meierijstad brengen ondernemers en personeel bij elkaar
MEIERIJSTAD – Bedrijven worden zwaar getroffen door het coronavirus. Werknemers zitten noodgedwongen thuis. Het kabinet en het Brabantse provinciebestuur trekken ruimhartig de beurs, maar daarmee is het probleem voor die thuiszitters en bedrijven die acuut extra handjes tekort komen nog niet opgelost.
Vanuit Meierijstad zijn bijna tegelijkertijd initiatieven ontstaan om online platforms te openen om die onder- en overcapaciteit van arbeidskrachten aan elkaar te knopen.
HOBIJ in Veghel is één van de initiatiefnemers.
Belangeloos
HOBIJ is een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in flexwerk. Daar zagen ze dat als gevolg van de coronacrisis bij klanten onder- of overcapaciteit ontstond. Daarom heeft het bedrijf het initiatief genomen belangeloos ondernemers aan elkaar te koppelen. “Om elkaar te kunnen helpen met flexibele inzet van arbeidskrachten”, aldus Hobij.
Het wordt het onlineplatform FlexExchange dat vanaf 20 maart in de lucht is. Het platform is in de eerste plaats bedoeld om ondernemers van ZZP’er tot groot, met elkaar in contact te brengen om bezettingsproblemen zo samen het hoofd te bieden. Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis kampen met onderbezetting, met ondernemers die juist minder werk te bieden hebben en hun werknemers toch graag aan het werk houden.
Verantwoordelijkheid
Han van Horen van HOBIJ: “Wij zagen bij de eerste berichtgeving over corona vrij snel dat er verschillende situaties ontstonden bij onze klanten. Wij voelen vanuit onze branche de verantwoordelijkheid mede ondernemers te helpen.”
Vanaf vrijdag 20 maart is het platform live en toegankelijk voor iedereen die een bijdrage te leveren heeft, of op zoek is naar alternatief werk voor zichzelf, of voor werknemers.
Van Horen: “De match in flexibele arbeid gaat over alle soorten functies, maar zelfs ook materiaal. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van tenten bij ziekenhuizen, het opschalen in vrachtvervoer, enzovoort. Hopelijk zet het ondernemers aan om creatief te denken en elkaar te helpen”.
De Sok en Visite
Tegelijkertijd ontstond bij Thomas de Groot van de Schijndelse horecabedrijf De Sok en Visite het initiatief om mensen uit de horeca die nu thuis zitten. Zijn intentie is dezelfde als die van HOBIJ en leidde uiteindelijk in de website nlmobiliseert.nl waar vraag en aanbod ook bij elkaar worden gebracht.
De intentie van die site is helder: “Natuurlijk is het balen dat je nu thuis zit door het Corona-virus. Maar je hoeft je niet te vervelen. Er zijn heel veel plekken waar je hard nodig bent. Laten we een beetje op elkaar letten!”