Open dag bij De Thuishaven
VEGHEL – De Thuishaven. Zo heet de nieuwe woonvorm die sinds enkele maanden is gevestigd in het voormalige Joachim en Anna. Na het vertrek van de ouderen naar andere zorgcentra van Brabant Zorg onderging het gebouw aan de binnenkant een ware metamorfose.
Van twee naar een
De kleine bejaardenkamers werden per tweetal samengevoegd tot één- en tweepersoons appartementen. De Thuishaven biedt sinds enkele maanden onderdak aan jonge mensen vanuit de hele wereld. Dus ook aan jongeren uit Meierijstad. Donderdag stond de voordeur open om een kijkje te komen nemen.
Belangstellende buren
Over belangstelling had men niet te klagen. De buren van Hertoghof kwamen als eerste af op de Open dag. De meeste van hen waren kind aan huis bij de ouderen van Joachim en Anna. Ze kwamen niet alleen op de koffie maar aten er destijds ook mee. Ook Sjan van Eijndhoven, was een regelmatige bezoekster van het zorgcentrum. Ze wilde met eigen ogen de veranderingen zien. Er waren nog veel herkenbare plekken voor haar, maar er was ook veel weg. Zoals het restaurant waar je na binnenkomst vrijwel direct op uitkwam. Sjan vond het wel jammer dat geen enkel appartement voor de bezoekers geopend was. “Ik had die graag willen bekijken om het verschil te zien”, vertelde ze.
Van AZC naar De Thuishaven
Muhanned uit Jemen deed voor Omroep Meierij de deur wel even open. “Ik ben hier ontzettend blij mee en heb het goed naar mijn zin in Veghel”, vertelt hij. Muhanned is afkomstig uit Jemen, kwam een jaar geleden naar Nederland en verbleef in het Asielzoekerscentrum (AZC) in Dronten. Drie maanden geleden kreeg hij de kans om naar De Thuishaven in Veghel te gaan. Hij greep die met beide handen aan. “Ik vind het fijn hier”, vertelt hij.
Steentje bijdragen
Volgens Communitybuilder bij Brabant Wonen, Dyonne van den Berg, is met zorg gekeken naar de samenstelling van de bewoners. “Die wonen hier samen om aan een community te bouwen. We vinden het belangrijk dat bewoners weten waarvoor ze kiezen als ze in De Thuishaven komen wonen. Dat er van hen verwacht wordt dat ze in de woonvorm meedoen en hun steentje bijdragen om het hier gezellig met elkaar te hebben”. Na drie maanden van klussen en inhuizen beginnen volgens haar de initiatieven te komen. Eén daarvan was de ramadan die gezamenlijk werd gevierd. Nu komen de koffiemomentjes voorbij. Ook is in gezamenlijkheid een kunstwerk ontworpen dat de centrale hal siert.