Ouderen moeten 'verleid' worden om te gaan verhuizen (video)

MEIERIJSTAD – Dat ‘wonen’ één van de belangrijkste zaken is waar de gemeente(raad) zich mee bezig moet houden bleek donderdagavond weer eens toen de commissie ‘Mens en Maatschappij’ de Woonzorgvisie ‘Thuis in Meierijstad, thuis in vitale wijken en dorpen’ behandelde.

En hoewel eigenlijk alle fracties het met elkaar en met het college eens zijn dat ‘bouwen, bouwen, bouwen’ het motto moet zijn in alle 13 kernen van Meierijstad had de commissie zo’n twee uur nodig om op alle woonwensen en (on)mogelijkheden in te gaan.
Dat gebeurde overigens pas nadat voorzitter Biemans van de Coöperatie Boerdonk Buitengewoon, maar sprekend namens de dorpsraden van Boerdonk, Keldonk, Mariaheide, Zijtaart, Olland en Boskant op een gloedvolle manier gebruik maakte van het spreekrecht en daarbij een fel pleidooi hield om te stoppen met allerlei aangekondigde onderzoeken naar alle mogelijke woonwensen en -mogelijkheden, maar om zo snel mogelijk daadwerkelijk in alle kernen de schop in de grond te steken. Vooral jongeren moeten de kans krijgen om in hun eigen kern een woning te vinden omdat dat de enige manier is om op termijn die kernen leefbaar te houden.

Vergrijzing
Duidelijk werd donderdagavond ook dat eigenlijk iedereen wel ziet dat de vergrijzing, die in Meierijstad boven het gemiddelde ligt, en het gebrek aan doorstroming één van de grootste belemmeringen is om de woonproblematiek vlot te trekken. Maar dat het heel erg moeilijk is om dat probleem daadwerkelijk aan te pakken.
Veel ouderen blijven wonen in hun, dan eigenlijk veel te grote, huis nadat hun kinderen volwassen zijn geworden en het huis uit zijn gegaan. Maar de redenen om daar te blijven wonen zijn volstrekt logisch en voor de hand liggend.

Financieel
Niet alleen is het (overheids)beleid al tientallen jaren er op gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten blijven wonen, maar ook willen veel ouderen graag in dat te grote huis blijven wonen omdat ze in die buurt en straat hun contacten hebben, omdat ze graag willen dat kinderen en kleinkinderen kunnen komen logeren, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het feit dat er niet alleen te weinig goede alternatieven zijn, maar vooral het feit dat het financieel bijna altijd (veel) aantrekkelijker is om in die te grote woning te blijven wonen.

Premie-regeling
Van meerdere kanten werd daarom aan wethouder Compagne gevraagd of daar toch iets aan gedaan kan worden, bijvoorbeeld in de vorm van een senioren-premie-regeling en de wethouder gaf aan zeker te willen kijken naar mogelijkheden die er op dat terrein zijn, maar de praktijk wijst tot nu toe uit dat het ongelooflijk lastig is om ouderen te ‘verleiden’ om te gaan verhuizen.
Overigens wil de gemeente volgens de wethouder wel degelijk zoveel mogelijk snelheid maken, maar moet de gemeente een Huisvestingsverordening gaan invoeren, die er nu nog niet is, en zijn om die vast te stellen bepaalde onderzoeken wettelijk verplicht.

Tiny en hoog
Verder wil de gemeente ook zeker gaan kijken hoe het tekort aan woningen, ook voor doelgroepen zoals jongeren, versneld kan worden opgepakt, waarbij op voorhand geen zaken zijn uitgesloten. Tiny houses, meer woningen in het buitengebied en dan niet alleen grote villa’s bij ruimte-voor-ruimte, en hoogbouw in de grote(re) kernen: niets is onbespreekbaar voor het college. Maar ondanks het uitgebreide betoog van de wethouder, waar veel waardering voor was vanuit de commissie, staat nu al wel vast dat de gemeenteraad op 26 september opnieuw uitgebreid zal ingaan op dat thema Wonen in Meierijstad.

John Biemans, voorzitter Coöperatie Boerdonk Buitengewoon