OZB Meierijstad stijgt met 4 procent: tegenstanders worden gehekeld
MEIERIJSTAD – De OZB in Meierijstad gaat volgend jaar met twee procent extra omhoog. Inwoners gaan in totaal vier procent OZB betalen De gemeenteraad stemde in met de begroting 2021. Die verhoging is nodig om het gat in de begroting dat in 2024 dreigt te ontstaan te dichten.
De verhoging van de OZB met twee keer 2 procent was het meest heikele punt tijdens de behandeling van de begroting. Een amendement van oppositiepartijen Lokaal Meierijstad, Lijst Blanco en Gemeentebelang Meierijstad om die extra verhoging niet toe te passen haalde het niet.
Moeilijke beslissing
Behalve die drie partijen stemde ook de VVD voor het amendement. Wilma Wagenaars zei daarover dat het voor haar partij een moeilijke beslissing is. “Wij zijn tegen extra lastenverhoging voor de burgers en wij willen een sluitende begroting. Die twee belangen botsen nu. Dat vinden wij geen prettige boodschap. Wij hebben besloten het amendement om de extra verhoging niet door te voeren te steunen.”
Het probleem is dat de gemeenteraad dit jaar niet praat over een kadernota waarin plannen staan. Daar kunnen politieke partijen al aan de voorkant aangeven waar ze wel en geen geld aan willen uitgeven. De begroting leent zich daar niet voor. Wagenaars zei daarom dat volgend jaar bij de kadernota wel degelijk goed moet worden gekeken of er ergens anders geld gevonden kan worden zodat de belasting niet weer extra verhoogd hoeft te worden.
De SP was ook geen voorstander van de verhoging.
De drie partijen die minder belasting voor de burgers wilden werden door enkele partijen min of meer tot de orde geroepen. Johan van Gerwen van het CDA: “Wij hebben in de gemeenteraad afgesproken dat we een dekkende begroting moeten hebben. Je kunt nu niet tegen het college zeggen: schuif het probleem maar door naar de volgende generatie.”
Van Gerwen verdedigde het college van burgemeester en wethouders. “Als er een andere mogelijkheid was geweest om de begroting sluitend te krijgen, hadden ze die echt wel gevonden. Laten we die belasting nu maar verhogen, als er volgend jaar geld over is kunnen we de OZB misschien wel weer verlagen,” aldus Van Gerwen.
Geen andere dekking gevonden
Laurens van Voorst (Hart) sloot zich daarbij aan. “De tegenstanders van de verhoging hebben geen andere dekking gevonden. En dus moet het college het maar uitzoeken.”
Mari van der Aalsvoort: “Wat de tegenstanders nu doen is zeggen: wij kunnen geen dekking vinden, college los het maar op. Wij stemmen tegen het amendement.”
Ook de PvdA stemde tegen het amendement tegen de extra verhoging. Sikko Oegema: “U gooit het probleem over de schutting. Kom zelf met een voorstel. Waar praten we over. De OZB-verhoging betekent voor een huishouden met een huis ter waarde van 309.000 euro zes euro per jaar meer. Meierijstad is een prima gemeente om in te wonen, zo’n verhoging is gerechtvaardigd.”
Ook verhoging afvalstoffenbelasting
Pascal Timmers van Lokaal Meierijstad zei dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om het geld ergens anders te vinden. “We kunnen het uit de algemene reserves halen. Hij gaat voor dit jaar om 96.000 euro om over vier jaar een sluitende begroting te hebben. Misschien hebben we volgend jaar wel geld over om dat gat in 2024 te dichten. Bovendien heb ik er vertrouwen in dat er meer huizen worden gebouwd, dan komt er meer OZB en dan is het probleem opgelost,” aldus Timmers.
Hij vond het flauw op te merken dat het maar om zes euro per jaar gaat. “De inwoners krijgen ook een verhoging van de afvalstoffenbelasting voor de kiezen. Dat is dan al twaalf euro. Wij kunnen niet in ieders portemonnee kijken.”