Plan B én C voor De Beckart Nijnsel
NIJNSEL - Gemeenschapshuis De Beckart is belangrijk voor de leefbaarheid in Nijnsel. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe dat gemeenschapshuis dan goed uitgebaat kan worden was een lastige vraag. Daar komt nu een (tijdelijk) antwoord op met een plan B én C voor De Beckart.
Maar eerst terug naar Plan A. De Beckart wordt tot 1 januari gepacht en uitgebaat door een beheerder die stelt dat hij commerciële verhuur nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Omwonenden klaagden over overlast en daardoor ontdekte de gemeente dat de commerciële activiteiten in strijd met de vergunning waren. De hele kwestie deed veel stof opwaaien en resulteerde in het vertrek van de uitbater en het vertrek van het bestuur van De Beckart per 1 januari 2022.
Werkgroepen
Met het aangekondigde vertrek van de uitbater had Nijnsel er een pittige uitdaging bij: een financieel haalbaar en praktisch werkbaar model waarin De Beckart onderdak biedt aan clubs en verenigingen. Daarbij was één ding duidelijk: commerciële activiteiten zijn volgens de vergunning niet toegestaan. Dat beperkt de financiële speelruimte behoorlijk. Tegelijkertijd is glashelder dat De Beckart bijdraagt aan de leefbaarheid van Nijnsel. Het is de thuisbasis van zo’n 25 verenigingen. Twee werkgroepen, bestaande uit Nijnselnaren, gingen aan de slag met een toekomstplan. Eén ding werd al snel duidelijk: De Beckart kan alleen open blijven als de inwoners zich actief inzetten voor het reilen en zeilen van het gemeenschapshuis.
Plan B
In de nieuwe plannen wordt een groot beroep gedaan op de inzet en betrokkenheid van Nijnselnaren zelf. René Voss is voorzitter van de dorpsraad en is ook intensief betrokken bij de toekomstplannen van De Beckart. Hij licht plan B toe: “Vanaf 1 januari gaan vrijwilligers De Beckart beheren. Clubs en verenigingen kunnen bij ons kiezen uit twee pakketten. Het basispakket heeft een lage huur. De huurder zorgt dan zelf voor openen, sluiten en spullen klaarzetten. Willen huurders meer service, dan betalen ze ook iets meer huur.”
Geen beheerder meer
Opvallend is dat De Beckart vanaf 1 januari 2022 geen beheerder meer heeft, maar het beheer een gedeelde verantwoordelijkheid wordt van vrijwilligers en huurders. “Je moet roeien met de riemen die je hebt,” vindt René Voss. “We moeten werken volgens de vergunning en vinden ook dat gebruik van de Beckart laagdrempelig moet zijn. Daar hoort een lage huurprijs bij. Door met vrijwilligers te gaan werken, houden we de kosten zo laag mogelijk. Zij hoeven er immers geen boterham mee te verdienen.”
Plan C
Met plan B is er een pragmatische oplossing om sluiting van De Beckart vanaf 1 januari 2022 te voorkomen. Maar de vraag is of deze oplossing ook voor de lange termijn ook haalbaar is. Daarom is er een werkgroep die voor het einde van 2022 met een voorstel voor een lange termijn oplossing komt. René Voss: “In deze werkgroep zitten inwoners maar ook vertegenwoordigers van diverse verenigingen die samen brainstormen over een duurzame toekomst van De Beckart. Daarin liggen nog alle opties open. Maar één ding is zeker: we hebben alle vertrouwen een zonnige toekomst voor De Beckart.”