Plan voor 144 woningen opvanglocatie Bremweg gaat door (video)
SCHIJNDEL - De politiek keurde de bouw van woningen op de opvanglocatie aan de Bremweg in Schijndel goed in de commissievergadering van maandag 30 oktober. De woningen kosten bijna negentien miljoen euro. Er worden vooral Oekraïense vluchtelingen opgevangen naast statushouders en eventuele spoedzoekers. Omwonenden zijn tegen het plan en stuurden vorige week voorafgaand aan de commissievergadering een brandbrief naar raadsleden. De brandbrief was bedoeld om hen aan het denken te zetten over de aanschaf van ‘tien meter hoge containerwoningen’.
Een derde van die 144 tijdelijke woningen, die 15 jaar mogen blijven staan, wordt gedekt door een financiële bijdrage van ruim zes miljoen euro van het COA over een periode van tien jaar. De overige 12,5 miljoen wordt gefinancierd uit de overschotten van een bijdrage van het rijk die de gemeente eerder ontving om de opvang van Oekraïense vluchtelingen te bekostigen. Nu er groen licht is gegeven lijkt het plan voor de opvanglocatie in beton gegoten te zijn.
Maatregelen bescherming das
Een dassenburcht leidde eerder tot vertraging, daarvoor zijn speciale maatregelen getroffen. De maatregelen zijn onder meer een haag en hek tussen het terrein en de burcht en het verdwenen voedselgebied van de dassen wordt gecompenseerd met gronden van de gemeente. De dassen kunnen via aangelegde tunnels de voedselgronden veilig bereiken. Die tunnels worden aangelegd door boring. Omdat dassen nachtdieren zijn, wordt er overdag geboord. Op dit moment worden voorbereidende werkzaamheden verricht aan de Bremweg. De dassentunnels zijn inmiddels aangebracht, de dassenrasters worden volgens de gemeente geplaatst en diverse grondwerken uitgevoerd. "Dit gebeurt als voorbereiding voor het bouw- en woonrijp maken van de grond. Dat is nodig omdat de locatie dringend nodig is voor de opvang van (Oekraïense) vluchtelingen", reageert de gemeente. Er is nog geen omgevingsvergunning verleend, desondanks ziet de gemeente vanwege een gedoogbeslissing geen reden om te wachten. "Er is inderdaad nog geen omgevingsvergunning maar wel een gedoogbeslissing die deze werkzaamheden mogelijk maakt. De woningen worden gerealiseerd nadat de raad de financiering hiervan heeft goedgekeurd."
Geen plan B
Ondanks dat er nog niet een omgevingsvergunning is aangevraagd en verleend zijn de voorbereidingen in gang gezet. De burgemeester geeft aan dat er geen plan B klaarligt. Bewoners worden volgens hem voldoende gehoord en protesteren om hun zin te krijgen.De gemeente gaat op dinsdagavond 31 oktober opnieuw in gesprek met de klankbordgroep met daarin omwonenden. “Alle zaken mogen en kunnen daar ter tafel komen”, volgens de burgemeester.