Plan zonne- en windenergie Meierijstad blijft worsteling
MEIERIJSTAD- De plannen met zonnepanelen en windturbines in Meierijstad roepen spanning en emoties op. Wethouder Menno Roozendaal had daar donderdagavond tijdens een beeldvormende avond alle begrip voor. Hij beloofde beterschap op het gebied van communicatie naar de burgers, vooral wat luisteren betreft. Ook al voegde hij er aan toe dat nooit iedereen tevreden gesteld kan worden.
Roozendaal: “Het gaat om een ingewikkeld proces dat iedereen raakt. Het is een ingewikkelde discussie en er is nog veel werk te doen voor de gemeente. We nemen dan ook veel leerpunten mee bij het opstellen van het nieuwe beleid.”
Dat beleid Zon en Wind houdt de gemoederen al een tijd bezig. Het maakt onderdeel uit van de duurzaamheidsvisie voor Meierijstad. Dit jaar worden eerder gemaakte afwegingen opnieuw bekeken. De gemeente Meierijstad houdt daarvoor veel bijeenkomsten om ook de mensen mee te laten praten.
Nijnsel
John van der Velden deed dat donderdagavond namens de dorpsraad Nijnsel. Hij memoreerde dat het vanaf het begin van de planmakerij aan de Nijnselseweg ontbrak aan communicatie en maatwerk. “We zijn niet tegen de locatie, maar we willen zonnepanelen eerst op daken en langs de A50. En watermolens in de Dommel.” Ook stoort het de dorpsraad dat nergens gesproken wordt over terugvloeien van opbrengsten naar bewoners: “Het lijkt nu een particulier pensioenproject voor de ontwikkelaar.” Het advies van de dorpsraad aan de raad: verleen nog geen vergunning, maar hou de plannen nog eens tegen het licht.”
Alleen zenden
Frank Mulkens van Stichting Handen af van Wijboschbroek is opgelucht dat deze locatie en ook de meeste andere aangewezen gebieden in de gemeente niet geschikt zijn voor windturbines. Maar hij maakt zich nog wel zorgen over zonneparken. Ook hij miste de dialoog. “Ik hoop dat er in de toekomst niet alleen gezonden wordt, maar ook geluisterd.”
Daniël Staakman van Actiegroep Lijnrecht uit Keldonk kon zich niet aan de indruk onttrekken dat het bij de gemeente om een afvinklijstje gaat, ‘maar echt luisteren’, nee dat niet’. Hij hoopt dat bij de herijking van de plannen wél ideeën en tips uit Keldonk worden meegenomen.”
Het Groningen van Meierijstad
Asperge- en fruitteler Maarten van Hoof uit Olland vertelt over zijn proef met zonnepanelen in plaats van plastic als overkapping. Dat hij al sinds 2018 in gesprek is over zijn duurzaamheidsplannen, maar dat zijn projecten steeds vertraging oplopen omdat hij geen gehoor vindt. “Het lijkt of buitenlandse investeerders een gespreid bedje krijgen, maar naar eigen inwoners wordt niet geluisterd.” Ook stelde hij dat Olland in de plannen onevenredig belast wordt: “Laat Olland niet het Groningen van Meierijstad worden.”
Alternatieven
Gerard van Zutphen van ZLTO Meierij vond ook dat lokale initiatieven meer aandacht verdienen dan die van buitendorpse investeerders. “Kijk naar initiatieven zoals bijvoorbeeld in Sint-Oedenrode waar groen gas wordt geproduceerd voor levering op het gasnet. Daarvoor wordt rundveemest van melkveehouderijen vergist in een biogasinstallatie. Het is nu het moment om daar meer onderzoek naar te doen. Er zijn legio mogelijkheden. Denk niet alleen aan zonneweides.”
Raadslid Laurens van Voorst merkte op dat Van Zutphen zijn eigen leden niet zover krijgt om staldaken vol te leggen met panelen. “Zij faciliteren vruchtbare landbouwgrond voor zonneparken.” Van Zutphen noemt dat de ‘worsteling’ die speelt in dit dossier.
Niet stilzitten
Dat het een worsteling is, blijkt ook uit de hele planvorming. Die werd langdurig uitgelegd door de projectleider Roel Wouters van de gemeente Meierijstad. “Met de huidige mogelijke methodes lukt het nooit om volledig energieneutraal te worden. We zullen structureel moeten besparen, nieuwe mogelijkheden onderzoeken, vooral niet stilzitten, maar kijken naar wat wel haalbaar is.”