Politie en provincie strijden tegen afleiding in het verkeer (video)
REGIO - Even snel een appje sturen tijdens het rijden of niet handsfree bellen; het is een van de oorzaken van de vele verkeersongevallen in onze regio. De politie en de provincie hebben de handen ineen geslagen om hier extra alert op te zijn. Ze halen in het kader van de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ een middel van stal dat al eerder succesvol is gebleken: de touringcar.
Naast de reguliere controles op de weg controleert de politie Oost-Brabant vanuit de bus op het gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden. Donderdagochtend en -middag reed de bus door de regio met daarachter ongeveer tien onherkenbare politieauto’s. Agent Mario van de verkeerspolitie Oost-Brabant zit achterin de touringcar en heeft vanuit daar perfect uitzicht op alle auto’s en vrachtwagens die de bus passeren. “Als iemand een telefoon in de buurt van de handrem vasthoudt, is dat vanuit onze auto’s heel moeilijk te zien. Vanuit deze bus kijk je er bovenop en zie je alles goed. Ook kunnen we vanaf deze hoogte veel beter in vrachtwagens kijken.”
Meeste verkeersdoden
Vorig jaar heeft de politie tijdens de landelijke MONO-campagne ook al gebruik gemaakt van touringcars. Dat het bewust maken van de gevaren van afleiding nog steeds nodig is, blijkt wel uit cijfers die het CBS vorige week bekendmaakte. Met 120 dodelijke verkeersslachtoffers in 2023 staat Noord-Brabant bovenaan het lijstje met de meeste verkeersdoden. Onze provincie heeft wel het meest uitgebreide wegennet, maar er is dan ook veel winst te behalen. “Het is cruciaal dat weggebruikers zich bewust zijn van de gevaren van afleiding tijdens het rijden en dat ze de verantwoordelijkheid nemen om hier iets aan te doen”, aldus een politiewoordvoerder.
Bewustwording
Wanneer Mario vanuit achterin de bus een bestuurder spot die een mobiel apparaat gebruikt, roept hij naar zijn collega’s voorin om welke auto het gaat. De agenten die daar zitten controleren de waarneming en schrijven het kenteken op. Een coördinator stuurt er vervolgens een van de onherkenbare volgauto’s achteraan. “We kunnen in principe ook een boete schrijven vanuit de bus, want dat wij het gezien hebben met vier ogen is voldoende. Maar door iemand ook echt staande te houden zorgen we ook echt voor een stukje bewustwording. Dat werkt veel beter dan wanneer iemand over een paar weken een boete van 420 euro op de mat ziet vallen.”
De bus is nog maar net onderweg als de eerste bestuurders al betrapt worden. Ongeveer twintig minuten later roept de coördinator dat alle volgauto’s al ingezet zijn. “Soms gaat het echt heel snel, andere keren zie je een kwartier niks”, aldus agent Mario. In een paar uur tijd zijn tientallen auto’s aan de kant gezet en beboet. De exacte resultaten van de actie worden later bekendgemaakt. Tijdens de actie van vorig jaar merkte de politie dat een groot deel van de overtredingen niet bewust plaatsvindt. “Dit onderstreept de noodzaak van voortdurende handhaving.”
MONOcam
De actie ‘Ogen op de weg’ is gestart in maart en in totaal zal de touringcar 16 dagen worden ingezet in Noord-Brabant en Zeeland. Daarnaast maakt de politie regelmatig gebruik van de MONOcam, een speciale camera die bijvoorbeeld vanaf een viaduct automobilisten vastlegt en herkent wanneer zij een mobiel apparaat in de hand hebben.
Resultaten
De actie leverde donderdag in ieder geval flink wat resultaat op. In totaal werd 132 keer een proces-verbaal uitgeschreven. In 80 gevallen ging het om mensen die met een mobieltje in de hand achter het stuur zaten. Andere overtredingen waren bijvoorbeeld te hard rijden, niet zichtbare kentekenplaten, niet dragen van de autogordel, bumperkleven en agressief rijgedrag.
Van mediapartner, Dtv Nieuws