Politiek Meierijstad steunt nieuw kermisbeleid zolang identiteit elke kermis is gewaarborgd

MEIERIJSTAD – Het lijkt erop dat de gemeenteraad van Meierijstad het nieuwe kermisbeleid van de gemeente omarmt. Dat bleek donderdagavond tijdens een gemeentelijke vergadering. Een groot aantal partijen is het daarentegen niet eens met het plan om tijdens de kermis in Sint-Oedenrode na 19.00 uur geen livemuziek meer toe staan. Kermis en live-muziek horen volgens deze partijen onlosmakelijk bij elkaar.

Als het aan burgemeester en wethouders van Meierijstad ligt worden de veertien dorpskermissen in de gemeente voortaan door één of meer stichtingen worden georganiseerd. B&W vinden het organiseren van kermissen geen gemeentelijke taak meer. Door alles in één hand te geven kunnen kleine kermissen financieel ondersteund worden uit de inkomsten van grotere kermissen. Op die manier is volgens de gemeente een kermis in elk dorp gewaarborgd.

Jaarlijks worden veertien dorpskermissen georganiseerd in de gemeente Meierijstad. Eén per kern; met de extra voorjaarskermis aan de Boschweg kent Schijndel er zelfs twee. De kermissen in de kleine kernen staan onder druk.

Van oudsher is het zo dat de gemeente de organisator is van de kermissen in Schijndel en Sint-Oedenrode; In voormalig Veghel ligt de organisatie bij een aparte stichting; en in andere kernen zijn dorpsraden of verenigingen de drijvende kracht. De gemeente vindt dat het daadwerkelijk organiseren van kermissen en het nevenprogramma geen gemeentelijke taak meer is en kiest in heel Meierijstad voor een verzelfstandiging naar éénof meerdere stichtingen die de kermismeester levert voor de grote en de kleine kermissen.

De politiek was het eens met die gedachte, zolang de identiteit van de verschillende kermissen maar wordt gewaarborgd. Of zoals Nick de Laat van de VVD zei: “Het is belangrijk dat elke kermis zijn lokale kleur behoudt”. De Laat zei ook wat later door anderen werd onderstreept: “De begeleiding door de gemeente is van essentieel belang”. Dat kan volgens meerdere partijen dankzij het feit dat de gemeente de eerste drie jaar de vinger aan de pols houdt.