Politiek wil vergaderplek met wow-factor
Discussie over Roois bestuurscentrum lijkt op Echternachprocessie
SINT-OEDENRODE – Na ruim een jaar praten over de toekomst van het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode lijkt de discussie een Echternachprocessie te worden: drie stappen vooruit, twee stappen achteruit. Een meerderheid van de gemeenteraad was positief over een amendement van drie coalitiepartijen om nog eens verder te kijken dan het plan van burgemeester en wethouders.
Formeel beslist de raad er 1 april over, maar na een vergadering donderdagavond van gemeenteraadsfracties is duidelijk dat de raad een nieuw onderzoek naar de mogelijkheden wil. De raadsleden waren het er allemaal over eens dat een ander plan in ieder geval niet meer mag kosten. Overigens zou het dan nog zo kunnen dat uit dat onderzoek blijkt dat er helemaal geen alternatief voor het collegevoorstel is.
Hand in eigen boezem
De raad was wel zo sportief de hand in eigen boezem te steken. De meeste fracties vonden dat ze het college van burgemeester en wethouders met de verkeerde opdracht op pad hebben gestuurd.
Dat inzicht wordt mede gevoed door plannen van het Schijndelse architectenbureau Huizenhoog om een ondergrondse raadszaal te maken. Opeens zagen de fracties dat er meer mogelijkheden zijn dan in het voorstel van het college staat.
Het regende donderdagavond al amendementen en moties. De SP had nog eens goed naar de mogelijkheden gekeken en kwam met het idee om boven de hal een extra zaal te bouwen. Dan kan daar vergaderd worden, terwijl de huidige raadszaal intact kan blijven. Ook dat opende de ogen van de collega’s in de gemeenteraad.
Drie coalitiepartijen, VVD, PvdA en HIER dienden een amendement in dat erop neer kwam opnieuw te beginnen. Wilma Wagenaars van de VVD zei dat de drie na de eerste presentatie van het collegevoorstel het gevoel hadden dat ze iets misten. “Wij dachten: waar is de creativiteit, waar is het lef? We hebben het gevoel dat we kansen laten liggen als we nu voor het voorstel van het college stemmen,” aldus Wagenaars.
Wow-factor
Ze zei dat na de presentatie van het plan voor de ondergrondse raadszaal en het plan van de SP haar partij het idee had gekregen dat er meer mogelijkheden zijn. “Het plan van architectenbureau Huizenhoog had een echte wow-factor. Daarom zeggen we nu: laat anderen er ook eens naar kijken. Wie weet wat daar nog uit komt,” aldus de liberale politici.
Ze wilde het onderzoek dat is gedaan niet weggooien omdat er volgens haar dingen in staan die heel goed gebruikt kunnen worden voor verder onderzoek.
Het CDA steunde het amendement van de coalitiecollega’s niet. Johan van Gerwen vond het weggegooid geld om het huiswerk over te doen. Hij bleef vierkant achter zijn partijgenote en wethouder Coby van der Pas staan.
Appels met peren vergelijken
De wethouder benadrukte nog eens dat het college precies had gedaan wat de gemeenteraad had gevraagd. Er was een plan gemaakt om het bestuurscentrum tegen zo min mogelijk kosten aan te passen aan de eisen van de gemeenteraad. “Dat heeft inderdaad niet de wow-factor die een ondergrondse raadszaal heeft. Als u daar op uit bent dan vergelijkt u appels met peren,” aldus Van der Pas.
Ze rekende nog eens voor dat de aanpassing van het bestuurscentrum weliswaar vijf miljoen euro kost, maar dat de jaarlijkse kosten van die investering nauwelijks hoger zijn dan wat ze nu zijn. Dat komt omdat twee van de drie jongste gebouwen van het bestuurscentrum verkocht worden. “En voor dat geld krijgt u een multifunctioneel gebouw waar de gemeenteraad vergadert, waar mensen kunnen wonen, een trouwzaal is en waar ook de heemkundevereniging onderdak heeft.”
Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad) kondigde op de valreep nog een amendement aan. Hij stelde voor het collegevoorstel te steunen en dan daarna een prijsvraag uit te schrijven voor architecten om daar iets mooi van te maken. Het is de vraag of hij zijn raadscollega's daarin mee krijgt. Die waren donderdagavond vooral boos op hem omdat hij hen en ambtenaren verdacht maakte. Verkuijlen suggereerde dat ze uitstel willen om het bestuurscentrum uiteindelijk toch in Veghel te krijgen.