Portretterende expositie brengt term ‘femicide’ onder de aandacht: ‘Achter iedere voordeur kan het gebeuren’ (video)
DEN BOSCH - De reizende expositie FEMICIDE, gemaakt door Stichting Open Mind, is vorige week geopend in de hal van het Provinciehuis in Den Bosch. De tentoonstelling creëert bewustwording voor een ernstige vorm van geweld tegen vrouwen en geeft slachtoffers een gezicht.
In de hal zijn dertien portretten te zien van vrouwen die door hun (ex-)partner zijn omgebracht. Volgens Guusje Veenhoven van Stichting Open Mind wordt er elke acht dagen een vrouw vermoord in Nederland. Veenhoven heeft gesproken met nabestaanden over het verlies van bijvoorbeeld een zus of een dochter, zo ook met Lia van den Bersselaar uit Rosmalen, de moeder van de vermoorde Clarinda. Maandag werd Clarinda’s portret voor het eerst getoond.
Clarinda
De Rosmalense vertelt over haar dochter: “Het was gewoon een hele fijne meid.” De 34-jarige Clarinda werd op 8 september 2021 voor het huis van haar ouders vermoord. “Die dag vergeet ik nooit meer”, zegt Van den Bersselaar met verdriet. Veel gevoelens zoals woede en verdriet gingen door de moeder heen. Clarinda verbleef namelijk 3 maanden bij hen in huis, voordat ze terugging naar haar partner. “Maar goed, het was haar eigen beslissing”, vertelt Van den Bersselaar.
Het verlies viel zwaar en de Rosmalense wist dat ze het niet alleen zou kunnen: “Ik heb meteen via de huisarts psychische hulp aangevraagd en dat heeft mij goed geholpen.” Ook het spreken met andere nabestaanden schept een band. “De meeste verhalen beginnen met dezelfde rode vlaggen”, zegt Van den Bersselaar.
Rode vlaggen
Volgens Veenhoven komen er vaak dezelfde rode vlaggen voor in de portretten van de slachtoffers. Het gaat dan onder andere over stalking, afzondering en geweld, zowel fysiek als psychisch. De initiatiefnemer hoopt dat de expositie dus meer duiding geeft: “Je zou kunnen zeggen dat er ook op tijd kan worden ingegrepen als mensen weten waar ze terechtkunnen en zien dat er rode vlaggen zijn.”
Rode hakken protest
Naast de portretten zijn er ook dertig paar rode hakken te zien in de vitrine. Die hakken staan symbool voor de vrouwen die alleen vanwege het zijn van een vrouw werden vermoord in 2023. Het is geïnspireerd op het jaarlijkse rode-hakken-protest op de Amsterdamse Dam.
Veenhoven vindt het belangrijk dat de verhalen over femicide gezien en gelezen worden. De initiatiefnemer wil daarom de bezoeker graag één ding meegeven: “Het is heel belangrijk dat mannen en vrouwen aan elkaar gelijk zijn, omdat er in relaties een bepaalde relatieverhouding is.”
De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 18 december 2024.