Proef met plaszakken na CT-scan bij ziekenhuis Bernhoven (video)

UDEN - Patiënten die een CT-scan ondergaan met contrastvloeistof, worden vanaf deze week bij ziekenhuis Bernhoven gevraagd om na het onderzoek in een plaszak te plassen. Het gaat om een proef die moet voorkomen dat het contrastmiddel via urine in het riool en uiteindelijk in het water. terechtkomt.

Bij een CT-scan wordt contrastvloeistof gebruikt om organen en bloedvaten beter zichtbaar te maken. Die vloeistof, die jodium bevat, verlaat het lichaam na 24 uur weer via de urine. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen niet uitfilteren, waardoor deze in het grondwater terecht kunnen komen. Omdat in Brabant drinkwater wordt gemaakt van grondwater, is het belangrijk om dit te voorkomen.

Daarom doet Bernhoven sinds deze week mee aan een proef met plaszakken na een CT-scan bij oncologische patiënten. Zij worden gevraagd om de eerste vier keer in de plaszak te plassen en niet in de toiletpot. De plaszak bevat korrels die de urine omzetten in een gel. Na gebruik kan de zak bij het restafval, zodat de contrastvloeistof niet in het riool terechtkomt.

Deze proef van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen moet bijdragen aan een schoner milieu en schoner drinkwater. Als het goed gaat wordt bekeken of de plaszakken permanent kunnen worden ingezet in het ziekenhuis in Uden.