Raad Meierijstad legt verantwoordelijkheid in handen van benjamin Thijs van Zutphen

MEIERIJSTAD – De omgekeerde designated survivor. Daar lijkt de situatie in Meierijstad op. Amerika kent zo iemand. Het is de minister die niet bij de opening van een nieuw parlementair jaar is, maar in afzondering afwacht. Want als er iets gebeurt waardoor de president en alle ministers om het leven komen, dan is er altijd nog die ene die het presidentschap over kan nemen. Nederland kent sinds kort ook dat systeem. Netflix maakte er een serie over.

In Meierijstad gebeurt in feite het omgekeerde. Als gevolg van de coronacrisis kan de gemeenteraad niet bij elkaar komen. Maar er is een oplossing. En daarvoor is Thijs van Zutphen van Lijst Blanco aangewezen. Hij komt op 8 april als enige naar de raadszaal, waar hij samen met burgemeester Kees van Rooij en de raadsgriffier zal zitten.

Op 8 april gaat Van Rooij vaststellen dat er maar één raadslid aanwezig is. Dat betekent dat de vergadering meteen afgelopen is. De burgemeester opent daarna meteen de tweede vergadering. Dan is er nog steeds maar één raadslid, maar dit keer mag die ene volksvertegenwoordiger wel stemmen.

Omdat ik de jongste ben
Dat raadslid is Thijs van Zutphen van Lijst Blanco. “Ik ben gekozen omdat ik de jongste ben en schijnbaar dus het minste risico op een coronabesmetting heb”, zegt Thijs.
Hij blijft nuchter onder de situatie, waarbij straks alle verantwoordelijkheid op zijn schouders ligt. “Het is een vreemde tijd die om vreemde maatregelen vraagt. Ik vind het heel bizar, maar ik kan de verantwoordelijkheid namens de hele gemeenteraad te moeten stemmen wel aan”.

Van Zutphen zal alleen stemmen over voorstellen waar iedereen het tijdens de commissievergadering al over eens was. Alle voorstellen waar nog discussie over is worden naar een later tijdstip verschoven.

Noodwet
Ondertussen werkt de landelijke overheid aan een noodwet zodat provincies, gemeenten en waterschappen digitaal kunnen vergaderen. Waarschijnlijk zal dat gelden voor vergaderingen waarin geen besluiten worden genomen. In Meierijstad worden dergelijke vergaderingen altijd voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering gehouden.

Partijen bespreken daarin de onderwerpen en bepalen welke als hamerstuk naar de vergadering kunnen en welke in die raadsvergadering nog moeten worden bediscussieerd omdat partijen er verschillend over denken.

De vraag is op welke manier media en burgers die digitale vergaderingen nog kunnen volgen, want in de democratie is openbaarheid een groot goed. De gemeente Meierijstad onderzoekt de mogelijkheden hoe dat technisch geregeld kan worden.