Raad van State verklaart beroep ‘Vrienden van de Eerdse kerk’ ongegrond
EERDE - De Raad van State verklaart het beroep van de ‘Stichting Vrienden van de Eerdse kerk’ tegen een verbouw- en restauratieproject ongegrond. In de Heilige Antonius Abtkerk in Eerde zouden tien appartementen en een kindcentrum met school en een kinderdagverblijf moeten komen. “Het beroep was volkomen onzinnig”, aldus bestuurslid Jos van de Voort van de Franciscusparochie. De gemeente meldt dat de bouwwerkzaamheden van de basisschool Petrus Paulus in Eerde van start gaan.
De ‘Vrienden’ vrezen het ergste voor het monumentale karakter van de dorpskerk. “Wij zijn niet tegen het plan om de school te verhuizen naar de kerk. We vinden wel dat de verbouwing moet gebeuren met respect voor het monument”, is de korte reactie van de stichting. De stichting wil niet ingaan op andere vragen van Omroep Meierij omdat die vragen het gesprek met de gemeente zouden verstoren.
De vrees van de ‘Vrienden’ gaat met name over drie geplande appartementen die ontwikkelaar Shaak wil bouwen op de aula in het middenschip van de voormalige kerk. Het restauratieproject houdt in dat er naast de drie appartementen, zeven appartementen komen. Bovendien is het plan om een kindcentrum met school en kinderdagverblijf te bouwen.
Nijpende situatie
Ontwikkelaar Shaak verwachtte deze uitspraak en noemt het goed nieuws. “Er is vastgesteld dat het project zorgvuldig is opgezet. Spijtig dat deze vertraging zorgt voor tijdverspilling en veel geld kost. De situatie van de school is nijpend. Die moet zo snel mogelijk worden opgelost”, zegt architect Ton Verhoeven namens ontwikkelaar Shaak. De ontwikkelaar zegt dat het werk nu moet beginnen om in 2025 klaar te zijn. De gemeente en Shaak nemen het risico om te starten met de bouwwerkzaamheden voordat de bouwvergunning onherroepelijk is. Wethouder Johan van Gerwen: “Het college heeft de noodkreet vanuit Eerde goed gehoord en is zich bewust van de noodzaak dat zo snel mogelijk met de vervangende nieuwbouw van de school wordt gestart."
De vertraging heeft volgens de architect ook gevolgen voor de kerk. “De staat van de kerk gaat hard achteruit. Vooral het dak is toe aan restauratie.” Volgens Van de Voort is de nieuwe functie het beste voor Eerde én de kerk. “Religieuze kunstvoorwerpen blijven te bezichtigen in de kapel. Elke kerk zou blij zijn met zo’n nieuwe functie en plan”, aldus Van de Voort.
‘Volkomen onzinnig beroep’
Bestuurslid Jos van de Voort van de Franciscusparochie in Meierijstad is blij met de uitspraak. De parochie heeft het beheer uit handen gegeven aan een ontwikkelaar. “De parochie is blij voor de bewoners van Eerde en de nieuwe eigenaar. De school had er gewoon al kunnen staan. Het beroep was volkomen onzinnig.”
De Vrienden van de Eerdse kerk hielden vol dat ze vanaf het begin niet op de hoogte waren gebracht van de plannen, dat er geen toezeggingen waren gedaan en dat er niet met hen werd gesproken. Volgens Van de Voort klopt dat niet. “Vanwege het bezwaar van de ‘Vrienden’ tegen het bestemmingsplan in 2021 is dat gewijzigd met toezeggingen in 2023. Ze zijn soms in beroep gegaan tegen hun eigen aanpassingen die zijn toegezegd.”
Ander protest
Er loopt nog een ander protest van de ‘Vrienden’ tegen de verbouwing. Ze kunnen nu het bestemmingsplan onherroepelijk is, nog wel in beroep gaan tegen de verleende omgevingsvergunning. Verhoeven: “De andere procedure van de ‘Vrienden’ gaat over dezelfde zaken en loopt bij de Commissie Rechtsbescherming. Die uitspraak kan nog een half jaar tot één jaar op zich laten wachten. We zijn in gesprek met de gemeente of we eerder kunnen bouwen. Daar zijn we optimistisch over. Dit kan echt niet meer.”
De Raad van State veroordeelt verder de raad van de gemeente Meierijstad, zij moeten de proceskosten van het beroep vergoeden tot een bedrag van 1.750 euro. De Stichting Vrienden van de Eerdse kerk ontvangt 365 euro.