Raadsleden willen meer geld van projectontwikkelaars die geen sociale huurhuizen bouwen

MEIERIJSTAD – Wethouder Rick Compagne heeft donderdag veel kou uit de lucht gehaald met betrekking tot de compensatie die projectontwikkelaars moeten betalen als ze niet genoeg sociale huurwoningen bouwen. Maar dat plan is nog geen gelopen race. De gemeenteraad neemt over twee weken een definitief besluit.

De gemeenteraad heeft enkele jaren geleden besloten dat minimaal en kwart van de huizen sociale huurwoning moet zijn. Als dat op een bepaalde plek niet lukt, dan moet de projectontwikkelaar ze op een andere plek bouwen.

Dat blijkt in de praktijk niet altijd te lukken en daarom willen burgemeester en wethouders de regels veranderen. Als het helemaal niet lukt moet de ontwikkelaar voor elk niet gebouwde sociale huurwoning ruim elfduizend euro betalen.

Vrijbrief

Een aantal partijen vreesde dat het een vrijbrief voor ontwikkelaars zou zijn om zo hun plicht af te kopen en dat geld met winst terug te verdienen met de bouw van dure huizen op een andere plek. Sommige politici vinden dat die ontwikkelaars zo wel heel makkelijk wegkomen.

Dat is niet zo, zei Compagne. De plicht om een kwart sociale huurwoningen te bouwen blijft. Als dat niet lukt moet dat op een andere plek. Er komt nu een extra regel bij, namelijk een soort boete. En, zei de wethouder, de gemeente bepaalt wat er gebeurt, niet de projectontwikkelaar. Dat was voor een aantal raadsleden een geruststelling.

Dichter bij elkaar

Zoals het er nu naar uitziet is in 2029 zo’n 22 procent van alle huizen in Meierijstad sociale woningbouw is. Compagne benadrukte dat dat echt naar 25 procent zal moeten gaan. Dat blijft overeind. Daar kan het geld voor worden gebruikt dat ontwikkelaars in de pot storten als ze niet aan die plicht kunnen voldoen. Zelfs PvdA-raadslid Arie de Zwart die het plan vorige week nog afkraakte zei na de toelichting van Compagne “dat we al een stuk dichter bij elkaar zijn gekomen.”

De 11.000 euro is het verschil tussen de grondprijs voor een sociaal huurhuis en reguliere bouwgrond. Burgemeester en wethouders hebben daar over nagedacht, zei wethouder Compagne. Een aantal partijen kondigde aan daar ook eens over te gaan nadenken en kondigden een motie aan waarin een veel hoger bedrag staat. Er werd een bedrag van 50 mille genoemd.

Archieffoto