Te weinig inwoners Meierijstad maken gebruik van financiële steun waar ze recht op hebben (video)
MEIERIJSTAD - Slechts 35 procent van de mensen die recht hebben op een uitkering omdat hun inkomen te laag is, maken gebruik van de regelingen die daarvoor zijn. Mensen vinden het vaak te ingewikkeld, beheersen de Nederlandse taal niet of schamen zich om zo’n aanvrage te doen.
Dat bleek donderdagavond tijdens een Beeldvormende avond in het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode.
Het gaat om regelingen die mensen kunnen aanvragen als hun inkomen tussen de 100 en 120 procent van het wettelijk sociaal minimumloon is. De gemeente heeft daarom het Verweij-Jonker Instituut gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het armoede-beleid van de gemeente Meierijstad en dat rapport was donderdagavond onderwerp van discussie tijdens de beeldvormende avond.
Wethouder Menno Roozendaal gaf aan dat de gemeente al een aantal stappen gezet heeft, zoals het aanbieden van een collectieve zorgverzekering en het inzetten van ‘ervaringswerkers’ die gericht op zoek gaan naar de doelgroep. Maar de gemeente wil nog meer doen. “We willen deze mensen ook proberen te bereiken via bijvoorbeeld de seniorenraad, de moskee of met behulp van het jongerenwerk”, aldus de wethouder.
Tijdens de Beeldvormende avond kwam opnieuw de vraag aan de orde of die grens van 120 procent van het minimum loon moet worden verhoogd naar 130 procent. Met name de SP maakt zich daar al lange tijd sterk voor maar vindt daarvoor tot nu toe niet voldoende bij een meerderheid van de raad. “Zoals wij het zien is het geen oplossing die grens te verhogen, maar hoort de prioriteit te liggen bij het bereiken van onze huidige doelgroep”, aldus CDA-raadslid Stefan van Kessel.