Raadslid Evlek: “De aardbevingen kwamen via de achterdeur”
VEGHEL - “Emotioneel, ongerust en continu op zoek naar nieuws.” Gemeenteraadslid Abdulkadir Evlek geeft de gevoelens weer van de Turkse gemeenschap in Veghel na de aardbevingsramp die zich in Turkije en Syrië afspeelt. Zelf kijkt hij zoveel mogelijk naar de Turkse televisie of zoekt beelden op sociale media van de steden waar zijn familie woont. “Mijn tante, oma en veel neefjes en nichtjes wonen in het rampgebied. Ze zijn hard getroffen, maar leven gelukkig wel.”
Evlek (52) is zelf geboren en getogen in Veghel maar zijn familie komt uit het rampgebied in Zuidoost-Turkije. “Net zoals de helft van de ongeveer tweeduizend Turkse Nederlanders in Veghel. Het rampgebied waar we over praten is vijf tot zes keer zo groot als Nederland en er wonen 13,5 miljoen Turken. “De verwoesting is enorm, alles ligt plat in de steden en in de kustplaats Iskenderun zie je dat de haven en de wegen drie meter verschoven zijn. Het geweld was enorm.” Zeker tien grote steden zijn getroffen, waaronder Gaziantep waar mijn vader en moeder vandaan komen. Mijn ouders zijn het afgelopen jaar zes maanden daar geweest, gelukkig waren ze sinds december weer veilig terug in Nederland.
Verwoesting en verbijstering
Toch zijn er Turkse Veghelaren die nog steeds niet weten of hun familieleden slachtoffer zijn geworden van het natuurgeweld. Ze kunnen namelijk geen contact krijgen. De ongerustheid en machteloosheid zijn enorm. En er is verbijstering. “Verbijstering over de totale verwoesting in juist dít gebied”, vertelt Evlek. “De zeer krachtige aardbevingen van 7,8 en 7,5 op de schaal van Richter zijn eigenlijk via de achterdeur gekomen. Ze werden al tientallen jaren voorspeld voor Turkije, maar juist niet in het gebied waar ze nu hebben toegeslagen. De stad Gaziantep ligt bijvoorbeeld achthonderd meter boven zeeniveau op een rotsachtige ondergrond.” Daar is ook een Romeins kasteel vernield dat al sinds de oudheid overeind stond; “dat zou al veel eerder gebeurd zijn als er in vroegere eeuwen grote aardbevingen waren geweest.”
Burgemeester bezoekt moskeeën
In de Turkse Selimiye moskee in Veghel zijn de afgelopen dagen grote hoeveelheden hulpgoederen ingezameld. Dat gebeurde ook in heel veel andere moskeeën van de Islamitische Stichting Nederland. Vrijdag worden de goederen uit Veghel verzameld in Helmond om vervolgens naar Turkije vervoerd te worden.
Kijk ook video: Bij Turkse moskee komt enorme hulpstroom op gang
Burgemeester Kees van Rooij zal vrijdagmiddag de Selimiye moskee bezoeken om de Turkse Veghelaren een hart onder de riem te steken. Het bezoek vindt plaats voor het middaggebed. Daarna gaat hij door naar de Marokkaanse moskee An-nour. Daar ontmoet de burgemeester een groep Syrische Veghelaren die daar bidt omdat er Arabisch wordt gesproken. Volgens raadslid Evlek hebben dertig tot veertig mensen in Veghel een Syrische achtergrond.