Reanimatiemarathon moet heel Meierijstad ‘HartVeiliger’ maken
MEIERIJSTAD – De datum 28 september 2019 staat bij Klaas Haan van Veghel HartSave dik onderstreept op zijn kalender. Die zaterdag krijgen 300 inwoners uit Meierijstad van 18 jaar en ouder bij het Fioretti College een opleiding tot Reanimatie AED Hulpverlener tijdens een Reanimatie Marathon. Helemaal gratis. Van de deelnemers verwacht de organisatie wel een tegenprestatie; dat ze zich na afloop inschrijven als ‘Burger Hulpverlener’ bij de landelijke organisatie ‘HartslagNu’. Daarmee stelt men zich beschikbaar om hulp te verlenen bij een persoon in zijn of haar woonomgeving die vanwege een hartstilstand gereanimeerd moet worden. Doel van deze marathon is om Meierijstad Hart Veiliger te maken. Alleen de bekendmaking van het plan om de marathon te organiseren leverde volgens de oprichter en voorzitter van Veghel HartSave al resultaat op. Het voltallige College van Burgemeester en Wethouders van Meierijstad zegde inmiddels toe om aan de cursus mee te doen.
Woensdagavond zaten afgevaardigden van Rooi HartSave, Schijndel HartSave io, het Rode Kruis Veghel, EHBO Vereniging Veghel en Veghel HartSave rond de tafel om het draaiboek dat Haan maakte verder uit te werken. Want voordat de reanimatiemarathon van start kan gaan, is er volgens hem nog heel wat werk te verzetten. Er zijn sponsoren nodig, 25 instructeurs voor zowel de ochtend- als middagsessie, de nodige AED-apparaten (Automatische Externe Defibrillator) en heel veel vrijwilligers die deze dag mede tot een succes moeten maken.
Elke minuut telt!
Uitbreiding van het aantal hulpverleners is volgens Haan in geheel Meierijstad hard nodig. Voor de 90 AED-apparaten in Veghel, zijn momenteel 435 opgeleide hulpverleners beschikbaar. “Dat lijkt veel, maar je moet bedenken dat niet iedereen op hetzelfde tijdstip beschikbaar is. Wanneer via 112 een melding van een hartinfarct binnenkomt, worden niet alleen de ambulancedienst en politie in kennis gesteld. Ook dertig hulpverleners krijgen via hun smartphone een oproep. Daarvan krijgen er 10 de opdracht een AED op te halen en de overige 20 verzoekt men om naar het opgegeven adres te gaan. De eerste die daar aankomt begint met reanimatie. Zodra het ambulancepersoneel ter plaatse is, neemt die de hulpverlening over”, legt Klaas Haan uit.
Ochtend- en middagsessie
De deelnemers worden op 28 september in drie en een half uur tijd opgeleid tot Reanimatie AED Hulpverlener. Dit gebeurt in een ochtend- en middagsessie. Het eerste gedeelte is een theoretisch deel. Daarna volgt een praktijkgedeelte waarbij elke instructeur 6 deelnemers de werkwijze met de AED uitlegt.
Aantal beschikbare AED’s
In Sint-Oedenrode hangen 65 AED’s op openbare plaatsen. In Schijndel is dat minder. Er zijn volgens Klaas in deze kern van Meierijstad wel méér AED’s beschikbaar. Maar die hangen echter voor een groot gedeelte bij bedrijven binnen de poorten. Na werktijd- of sluitingstijd zijn deze apparaten dus niet inzetbaar. Klaas Haan is al in gesprek met de gemeente Meierijstad om tot een betere beschikbaarheid van de AED’s te komen. Een goed onderhoudsnetwerk, zoals dat in Veghel al vanaf de oprichting het geval is, bekostigd door de gemeente, zou daarbij een goede stap voorwaarts zijn. Daarover is Haan al in gesprek met de betreffende wethouder en ambtenaren.