Roois initiatief om horecapersoneel te helpen loopt storm
MEIERIJSTAD – Het initiatief van Thomas de Groot uit Sint-Oedenrode om mensen in de horeca bij elkaar te brengen, loopt als een speer. De Groot is eigenaar van horecabedrijven De Sok en Visitie in Schijndel en zag enorme problemen opdoemen toen het kabinet besloot dat cafés en restaurants dicht moeten als gevolg van de coronacrisis.
Van de ene op de andere dag zaten veel mensen zondag thuis, vooral mensen die in de horeca werken. Want zondag kondigde het kabinet een maatregel aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan door alle cafés en restaurants per direct te sluiten. Dat bracht horeca-ondernemer Thomas de Groot uit Sint-Oedenrode op een idee. Hij zocht contact met Jan Heijn koster van uitzendbureau Synergie Jobs in Schijndel, waar hij eerder mee had samen gewerkt.
Razendsnel
Het plan was simpel: breng werkloze mensen die in de horeca of in andere sectoren werken en nu noodgedwongen thuis zitten in contact met bedrijven en sectoren waar nog wél vraag is naar personeel. Zogezegd, zo gedaan. De twee ondernemers gingen razendsnel aan de slag met het werven van bedrijven en personeel en vooral met het uitrollen van een website die vanaf donderdag 19 maart in de lucht is.
Vanaf het begin loopt het meteen storm, volgens de initiatiefnemers. Vanaf maandag zijn ze op zoek gegaan naar bedrijven en vanaf donderdag komen daar de mensen bij die op zoek zijn naar werk, zoals studenten die sinds de sluiting van de horeca op zoek zijn naar een bijbaantje of uitzendwerk. Het nieuwe platform is nu aan het filteren op bepaalde kenmerken, bijvoorbeeld wie waar woont waar en waar het werk is. Vervolgens gaan ze kijken hoe ze het beste het vervoer kunnen regelen van en naar het werk.
Supermarktdistributie
Met name de supermarktdistributie is blij met de nieuwe krachten. Daar kunnen mensen die zich aanmelden meteen aan de slag, vooral als ze een heftruck kunnen besturen of een vrachtwagenrijbewijs hebben. Want daar is op dit moment grote behoefte aan. Volgens Thomas wordt er zelfs materieel aangeboden. De kosten zijn dan voor de vragende partij, want het loon en de andere bijkomende kosten worden zonder meer betaald.
Voor andere sectoren is het lastiger om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Niet dat ze daar niet om mensen zitten te springen, maar daarvoor geldt dat werknemers en personeel wel aan de eisen moeten voldoen, zoals het hebben van een geldig diploma of certificaat. En dat is een drempel die nog genomen moeten worden.
Honderden aanmeldingen
Ze hebben nu al honderden de aanmeldingen, zeggen ze zelf, van zzp-ers tot bedrijven die hun personeel aanbieden. Wat ook bedrijven voelen zich verantwoordelijk voor hun werknemers. En ook al heeft de overheid afgelopen maandag besloten dat de WW uitkering niet 70% maar 90% van het laatste verdiende loon betreft, toch zitten veel mensen liever niet op hun handen, en gaan liever aan de slag voor bedrijven die het hard nodig hebben, als order-picker, als chauffeur of noem het maar op.
De twee ondernemers hebben zelfs een oproep aan werknemers en aan bedrijven: “Wil je aan de slag of heb je mensen nodig, wij hebben mensen die direct inzetbaar zijn in het hele land. Ze hebben zelfs een aanmelding uit Leiden en een oproep voor mensen uit Friesland. Ons netwerk is daar nog niet zo sterk, zeggen ze, maar daar wordt aan gewerkt. Alles beter dan thuiszitten, vinden de mensen die zich aanmelden, blijkt uit de reacties.
Hoelang het nog gaat duren weten ze niet, maar voorlopig is er nog voldoende vraag naar personeel. Vooral in de supermarkt distributie. Want zodra personeel zich ook maar een beetje ziek voelt, meldden mensen zich af, en dat in een tijd dat deze sector moet opschalen door de grote vraag naar producten”, aldus Thomas.