Rouwgroep kinderen: praten helpt!
MEIERIJSTAD- Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Maar ook zij krijgen te maken met allerlei rouwgevoelens, zoals verdriet, angst en woede. Het kan fijn zijn om met lotgenoten van dezelfde leeftijd te praten over al deze gevoelens. Daarom start ONS Welzijn in april met de lotgenotengroep ‘Gedeeld verdriet’.
De lotgenotengroepen voor kinderen van 8 tot 12 jaar en voor 12 tot 18 jaar bestaan al langer. Ze blijken in een behoefte te voorzien, meldt Jenny Sijbers van ONS Welzijn. “We kregen signalen dat juist de behoefte aan deze groepen extra groot is, omdat door corona meer kinderen geconfronteerd zijn met het overlijden van een dierbare.”
Rouwen in coronatijd
Ook op andere manieren heeft corona invloed op afscheid nemen en rouwen. “Soms hebben jongeren door de coronamaatregelen minder goed of anders afscheid kunnen nemen van een dierbare. Dat heeft natuurlijk ook invloed op hun rouwen. En wat niet onderschat moet worden: in deze tijd piekeren jongeren meer, omdat er minder afleiding is en ze elkaar minder kunnen ontmoeten.”
Alles op zijn tijd
Kinderen krijgen vaak voor het eerst met overlijden en rouw te maken. Zoals bij iedereen krijgen zij met veel verschillende gevoelens te maken. Dat kan verwarrend zijn. “In de groep kunnen kinderen hun gevoelens en ervaringen delen. Vaak is dat heel herkenbaar en geruststellend,” legt Jenny uit. “We leggen ook uit dat al die gevoelens oké zijn en dat het goed is om die ruimte te geven. Het besef dat rouwen tijd kost is vaak heel verhelderend.” Dat vond ook Jessie die het vooral fijn vond om met iemand te praten. “Ik voelde me erg opgelucht dat ik mijn verhaal kwijt kon en dat er goed naar me geluisterd wordt. En het was geruststellend om te merken dat het oké is dat je verder gaat met je leven en leuke dingen wilt ondernemen ondanks het verdriet en de rouw.”
Tips voor volwassenen
Kinderen willen vaak hun ouders ontzien als ze het moeilijk hebben. “Ze merken dat ouders of andere naasten ook verdrietig zijn en willen hen niet extra lastig vallen met hun eigen verdriet,” verklaart Jenny Sijbers. “Toch is het belangrijk om alert te zijn om signalen van rouw bij kinderen. Ze negeren kan zorgen dat ze nog meer met zichzelf in de knoop raken. Veel kinderen trekken zich terug of krijgen concentratieverlies na een overlijden. Geef bij je kind aan dat dat oké is en dat je het begrijpt.”
Kleine groepen
De bijeenkomsten van ‘Gedeeld verdriet’ zijn bewust in kleine groepen, zodat er genoeg aandacht is voor elkaar én iedereen veilig zijn verhaal kan doen. De rouwgroep komt 8 keer bij elkaar. Bij voldoende aanmeldingen starten de bijeenkomsten op 22 april februari. De eerste kennismaking en intake vindt plaats op 8 of 15 april. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Voor meer Informatie kunt u terecht bij CJG Meierijstad: 0413-381060.