Schijndel heeft weer een Julianaplantsoen (video)
SCHIJNDEL - Het heeft ruim tachtig jaar geduurd, maar Schijndel heeft zijn Julianaplantsoen terug. Het honderdjarige Oranjecomité in het dorp nam het initiatief om de naam die de Duitsers in de oorlog verboden, in ere te herstellen. Vanmorgen werd het naambordje onthuld.
De plantsoennaam ontstond in 1939 toen de gemeenteraad het besluit nam om het pleintje tegenover de rooms-katholieke kerk aan de Boschweg een naam te geven; dat werd Julianaplantsoen. Vier bomen die er geplant werden, kregen ook namen van leden van het Koninklijk Huis. Niet lang daarna kwam de Duitse bezetting en werden straatnamen van levende leden van het Koninklijk Huis verboden. Volgens ooggetuigen uit die tijd hebben plaatselijke NSB’ers het bordje al direct bij de invasie van Schijndel weggehaald.
Vergeten stukje geschiedenis
Het vergeten stukje geschiedenis werd al in 2011 gevonden door Henk van de Brand van de Heemkundekring Schijndel die voor zijn werk voor het straatnamenregister op de voor hem onbekende naam Julianaplantsoen stuitte. Later publiceerde hij zijn bevindingen in het boekje ‘Schijndel 40-44’ dat door het Oranjecomité werd uitgegeven. Het plantsoen is samen met de gemeente Meierijstad nieuw leven ingeblazen. Daarbij is het overigens niet gelukt om te achterhalen welke naam bij welke boom hoorde.
De onthulling van het Julianaplantsoen is één van de activiteiten van het Oranjecomité dat honderd jaar bestaat. Om het jubileum luister bij te zetten zijn vrijdagmiddag alle Schijndelse gedecoreerden uitgenodigd voor een reünie.