School in Eerdse kerk komt er ondanks zorgen raadsleden
EERDE – De gemeenteraad van Meierijstad zal gaan instemmen met de vestiging van een school in de Heilige Antonius Abtkerk in Eerde. Zoveel werd duidelijk tijdens een commissievergadering donderdagavond. De fracties toonden zich allemaal voorzichtig positief over het plan. “We nemen grote risico’s, dat weten we. Toch doen we het omdat Eerde een nieuwe school moet hebben”, vatte Peter Verkuijlen van Gemeentebelang Meierijstad de algemene mening samen.
Die voorzichtigheid gold vooral de financiële constructie. De kerk wordt verbouwd door projectontwikkelaar SHAAK, de gemeente huurt het gebouw en verhuurd het vervolgens aan onderwijsorganisatie SKIPOV. Dat is voor Meierijstad een bijzondere gang van zaken.
Lef
Buiten kijf stond dat alle fracties enthousiast waren over het idee. Het college van burgemeester en wethouders kreeg in de persoon van wethouder Coby van der Pas complimenten voor het lef dat getoond wordt. Iedereen was enthousiast over plan voor een school in de kerk, de bouw van appartementen en een kindcentrum. Het feit dat de monumentale kerk voor Eerde behouden kan blijven bracht alle handen op elkaar. Geheel in stijl van het moment sprak Sikko Oegema van de Wederopstandig van de Antonius Abtkerk.
Namens de dorpsraad onderstreepte de nieuwe voorzitter Patrick Ketelaars al die woorden. “Eindelijk komt er een nieuwe school waar Eerde al zo lang op wacht. Dankzij een kapel in de kerk blijft het hart van ons dorp in stand. Op de plek waar de oude school staat, komen huizen, dat is goed voor de leefbaarheid voor het dorp”.
'We missen een plan'
Peter Verbraak van HIER verwoorde de bedenkingen van de meeste raadsleden toen hij zei: “In het raadsvoorstel staat dat deze constructie er voor zorgt dat de kerk als beeldbepalend gebouw behouden kan blijven. Prima. Maar hoe de kerk gerestaureerd wordt blijft onduidelijk. We missen een plan. En als je niet weet wat je gaat restaureren, dan ken je ook die kosten niet. En hoe kan je dan bepalen hoeveel woningen de projectontwikkelaar in Eerde mag bouwen om uit de financiële meeropbrengst de restauratie van de kerk te bekostigen?”
Verbraak: “Als er in Eerde een nog onbekend aantal woningen bijkomen, met 25% sociale huur, die samen de restauratie van de kerk gaan bekostigen, dan is dat bijzonder. Het roept natuurlijk de vraag op: Hoe gaan ze dat doen ? Als je weet dat een woning met sociale huur nauwelijks meer opbrengsten heeft , dan moet 75% van de woningen de financiële middelen opbrengen voor de restauratie van de kerk”.
Wethouder Van der Pas vertelde tijdens de vergadering dat de welstandscommissie het niet eens is met de fysieke verbinding tussen de school en het kindcentrum. De architect werkt momenteel aan een nieuw plan. De wethouder had er alle vertrouwen in dat dat goed komt.
De commissieleden toonden zich dus heel bezorgt, maar dat laat onverlet dat de raad zeker zal gaan instemmen met het beschikbaar stellen van enkele miljoenen euro’s voor dit bijzondere plan.