Simpel 'nee' tegen windmolens is geen optie
Zover is het nog lang niet. De gemeenteraad praat alleen maar over plekken waar onderzocht wordt of daar windmolens geplaatst zouden kunnen worden.
Het protest komt omdat enkele zoekgebieden in de buurt van natuurgebieden liggen. Meierijstad is een gemeente met veel natuur, dus het is een bijna onmogelijk een plekje te vinden voor windmolens dat niet ergens in de buurt van kwetsbare flora en fauna ligt. Wethouder Jan Goijaarts zei het al: betere zoekgebieden zijn er in Meierijstad niet.
Een duivels dilemma noemde Sikko Oegema van de PvdA dit probleem. Zijn partij organiseerde een gespreksavond om nog eens te polsen wat de inwoners van Meierijstad ervan vinden.
Een aantal jaren geleden legde de gemeenteraad van Meierijstad al in het bestuursakkoord vast dat deze gemeente in 2050 energieneutraal moet worden.
Wat energieneutraal betekent wordt pas duidelijk als er concrete voorstellen liggen, zoals nu. Het college van B&W gaat voort en komt dus logischerwijs met een voorstel voor zoekgebieden. Een aantal partijen schoot meteen in een kramp, al dan niet met de hete adem van de achterban in de nek.
De energietransitie is een ingewikkelde zaak. Op de klimaatontkenners na is iedereen ervan overtuigd van de noodzaak van schone energie. Op dit moment kan dat met zonne- en windenergie.
Wind- en zonne-energie roepen vanwege de grote molens en uitgebreide velden met zonneparken heel veel weerstand op. Maar als je op korte termijn stappen wil maken dan zal er toch serieus naar die oplossing gekeken moeten worden. Kernenergie is voor veel mensen een brug te ver en energieopwekking met thorium is nog lang niet uitontwikkeld.
Alsmaar wachten op andere oplossingen betekent het probleem voor je uitschuiven. De gemeenteraad staat zo voor het duivelse dilemma, zoals Oegema dat noemde. Dat betekent dat de politici een knoop moeten doorhakken. Daar zijn ze namelijk voor aangenomen.
Het is begrijpelijk dat mensen tegen windmolens en zonneparken bij natuurgebieden zijn. Maar een simpel “nee” tegen windmolens of zonneparken is geen optie. Daar hoort minstens een idee over een alternatief bij.
Dit is nou typisch zo’n kwestie waarbij partijen kunnen laten zien dat ze samen de schouders zetten onder een belangrijk speerpunt in het bestuursakkoord. Om draagvlak onder de bevolking te creëren is het verstandig met die bevolking in gesprek te gaan, maar het moet uiteindelijk wel aan iedereen wel duidelijk gemaakt worden dat linksom of rechtsom het doel gehaald moet worden. Voor die boodschap en de uitvoering ervan zijn politici verantwoordelijk.